Најновије

МИЛО ОДЛАЖЕ СВОЈУ ПРОПАСТ: Вратио Закон о председнику Скупштини Црне Горе

Црногорски председник Мило Ђукановић није потписао измењени Закон о председнику и вратио га парламенту на поновно одлучивање, саопштио је саветник за правна питања Борис Бастијанчић. Измењени Закон о председнику усвојен је на седници парламента 2. новембра гласовима 41 посланика, а на предлог Демократског фронта.

Мило Шукановић (Фото: Председништво ЦГ)

Саветник је саопштио да је Ђукановић сутрадан добио овај закон, анализирао је, како је навео, његова спорна решења и одлучио да Закон врати на поновно одлучивање Скупштини Црне Горе, пренели су подгорички медији.

Допис је достављен председници Скупштине Данијели Ђуровић у којем је, између осталог, указано да би се потенцијалним проглашавањем овог закона, његовим ступањем на снагу "неминовно отворило питање очувања уставности и законитости, те правне сигурности у политичком и правном систему државе, под окриљем међуинституционалне номотехничке контаминације и конфузије уставних надлежности најважнијих државних органа, који заснивају свој легитимитет власти на вољи грађана исказаној кроз одвојене изборне процесе одржане у одређеним временским интервалима по установљеним и поузданим процедурама".

Ђуровић позвала парламентарне партије на договор

Председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић позвала је председнике парламентарних партија на састанак у среду, ради превазилажења политичке и друштвене кризе у држави.

Ђуровић је истакла да је највише брину питања именовања у правосуђу, питања угрожене безбедности, а сматра да на том састанку треба разговарати и о Закону о председнику.

"Имајући у виду да се држава налази у политичкој кризи, сматрала сам неопходним да поново отворим политички дијалог у ком ће учествовати сви председници парламентарних партија", казала је Ђуровић.

Посебно је, како каже, брине "да смо у овом изазовном тренутку понашањем и поступањем свих политичких субјеката дошли у ситуацију где је доведена у питању и безбедност у Црној Гори".

"Сматрам да то изузетно великим проблемом, и сматрам обавезом свих политичких субјеката да нађемо начина да се договоримо око врло важних питања које оптетећују наше друштво. Самом чињеницом да немамо функционалан Уставни суд локални избори одржани у 14 општина још су у фази чекања и постоје проблеми око проглашења резултата и функционалности локалних самоуправа", навела је Ђуровић.

Нагласила је да је у питању једна од најважнијих институција у држави и да је пред њом више од 3.700 уставних жалби.

Ђуровић истиче да чињеницом да немамо Уставни суд не постоји адекватна институционална инстанца која ће дати одговоре на преиспитивање поступака и законских решења.

"Управо је то разлог зашто сам поново апеловала да седнемо и покушамо да нађемо решење и компромис у изазовном тренутку", навела је Ђуровић.

Истакла је да је "крајњи тренутак да заједно седнемо и да нађемо решење да изађемо из ове ситуације".

Ђуровић је казала да је информисана путем медија о предлогу Председништва ДПС-а да се одустане од измена Закона о председнику и да се процес избора судија Уставног суда врати на почетак, те да би питање Закона о председнику требало да буде тема дијалога.

"Што се тиче враћања поступка о избору судија на почетак, то је немогуће", истакла је Ђуровић.

На сутрашњи протест позвали ДПС, СДП, СД, ЛП и Луча

Учесници сутрашњег протеста испред Скупштине Црне Горе, на позив ДПС и СДП, СД и ЛП и Форума Луча, тражиће се повлачење недавно усвојеног измењеног Закона о председнику и одржавње ванредних парламентарних избора.

Протест под слоганом "Има нас" биће одржан у 18 сати.

Из Форума слободних грађана Луча казали су да је грубо противуставно деловање бивше-нове већине у Скупштини довело до ближег повезивања европских и грађанских снага, представника цивилног сектора и грађанских активиста.

"Одлучни смо да јасно иступимо као носиоци активности који окупљају све који својој држави желе добро. Нико више нема право да ћути и остане нем на уставну, економску и социјалну анархију у Црној Гори. Позивамо све појединце, групе грађана, удружења и политичке субјекте да искажу свој став и да се укључе у заједничко ванинституционално и институционално деловање", поручили су из Луче.

Они су казали да у Скупштини не постоји вредносна већина која верује и бори се за европску будућност Црне Горе, а да правно насиље исказано кроз игнорисање потпуно јасних уставних норми, узрокује правну несигурност грађана и друштва у целини.

"Дубока друштвена подељеност и економска неизвесност једино су што је актуелна парламентарна већина проузроковала. Показало се да њихово злонамерно деловање неминовно доводи и до социјалног, економског и институционалног хаоса", навели су.

Циљеви окупљања су изражавање протеста поводом урушавања уставом утврђених норми, јасно истакнутим захтевом за спровођењем превремених парламентарних избора као и повлачењем из процедуре предлога Закона о председнику.

Потпредседник ДПС Јевто Ераковић позвао је грађане на мирни протест "против урушавања Црне Горе".

"Сви на мирни, достојанствени протест против урушавања Црне Горе. За одбрану државе и за Црну Гору у ЕУ. Има нас и то доста", поручио је Ераковић на Твитеру.

Посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић позвала је грађане да се окупе у уторак испред Скупштине за "слободу и част Црне Горе".

"Против издаје, против клеро-национализма, против рушења Црне Горе, против гажења Устава! Дижи се слободна и поносна Црна Горо", навела је она.

Председник Социјалдемократа Дамир Шеховић, позивајући на сутрашњи протест, казао је да је вакат да Црна Гора заштити своју грађанску, секуларну, антифашистичку и европску оријентацију, којом се вазда с пуним правом поносила.

"Зато масовно, али мирно, културно и пристојно, како нам једино и доликује, покажимо да нас има више него довољно да сачувамо уставни поредак, достојанство државе, као и цивилизацијске вредности на којима почива", поручио је Шеховић, пренео је подгорички Дан.

Либерална партија саопштила је да је Црна Гора у тешком тренутку од чијег ће разрешења зависити судбина државе и друштва у наредним деценијама.

"У овим преломним временима, задњу реч морају имати грађани Црне Горе и зато захтевамо хитне парламентарне изборе на којима ће се изабрати легитимна и стабилна већина и влада која произилази из воље грађана. Позивамо либерале али и све грађане Црне Горе, посебно оне који трпе последице урушавање здравства, школства, финансија и здравог разума да зауставе лудило којем сведочимо", навели су из ЛП.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА