Најновије

"ДОК ГОД ЈЕ КУРТИ ТУ, НЕМА ДИПЛОМАТИЈЕ" Дачић најавио промене на КиМ, па поменуо слање српских снага

Ивица Дачић изјавио је данас да ће доћи до одређених промена у постављању Србије кад је реч о односима с представницима међународне заједнице на КиМ.

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова је казао да председник Александар Вучић озбиљно размишља о томе какви даље потези треба да буду око ситуације на Косову и Метохији.

- Доћи ће до одређених промена у нашем постављању у ситуацији када је реч о односима са представницима међународне заједнице на Косову и Метохији. Никакав проблем не постоји да Кфор обавља свој део посла како треба, али сведоци смо да то није случај - рекао је Дачић за ТВ Прва говорећи о актуелним догађајима на КиМ.

Председница владе јуче је рекла да је Србија близу тога да донесе одлуку да тражи да се 1.000 наших војника врати на КиМ по Резолуцији 1244, а Дачић каже да њене јучерашње најаве значе да председник Вучић озбиљно размишља какви даље потези треба да буду око ситуације на Косову и Метохији.

Дачић је рекао да ће Вучић током дана на састанцима информисати државно руководство, пре најављеног обраћања јавности у 19 сати.

Говорећи о могућностима враћања српских снага на КиМ, Дачић је рекао да по резолуцији 1244 није дефинисано шта је особље.

- Тај део никад није разрађен и никада се није реализовао. Несумњиво је да се српске власти се нису често позивале на тај део 1244, и нису званично тражиле враћање - рекао је он.

Дачић је оценио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти стално подмеће пожаре, што представници међународне заједнице толеришу.

- Да ли ће међународни представници стићи да угасе те пожаре или ће се они претворити у општи пожар у целом региону? - запитао се Дачић.

Истакао је да је централно питање однос међунардних чинилаца према ономе што Курти ради Србима.

- Да ли они то осуђују или толеришу? Да ли је однос коректан и поштен, или се прикрива да Курти ако може уради и окупацију севера Косова - рекао је Дачић.

Шеф дипломатије рекао је да ће следеће недеље у Београд доћи саветник државног секретара САД Ентонија Блинкена, као и државни министри за Европу Француске и Велике Бритање.

- Питање је да ли то што Приштина ради сматрају као њихово легитимно право, или ће онемогућити то што Курти ради у складу са Бриселским споразумом - рекао је Дачић.

Говорећи о евентуалном слању снага на КиМ без добијене сагласност, Дачић је истакао да то тражи велико промишљање и да би то значило улазак у рат.

Подсетио је да су црвене линије за Србију да не жели нове преговоре о Бриселском споразуму и ЗСО, нити Косово у УН, као и физичка безбедност Срба на Косову.

- Ако нико не може да гарантује да може да сачува безбеност Срба, подсећам да је председник Вучић рекао да неће дозволити понављање погрома - рекао је он.

Додао је да је битно да се исцрпу све позиције које значе да је Србија уложила максимум напора да се сачува мир.

- Тражимо поштовање резолуције 1244, Бриселског споразума, да се настави дијалог и мирно решавају проблеми, да нема малтретирања грађана. То треба да обезбеде међународне снаге. Ако не могу то да обезбеде, а почне напад на Србе, биће то ситуација у којој Србија неће имати избора - рекао је он.

Поручио је да је време да се однос међународне заједнице промени.

- Док год је Курти ту нема дипломатије, нити икаквог плана Француске и Немачке или других планова. Курти може да прича и лаже, а неће план прихватити никад, јер у њему не пише да Србија треба да призна Косово - рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА