Најновије

ВУЧИЋ: Сведочимо покушају завршавања са српским питањем на Косову

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је на Косову реч о покушају завршавања са српским проблемом на Косову и Метохији, од стране Аљинба Куртија у чему учествује и део међународне заједнице.

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

Вучић је након седнице Савета за националну безбедност рекао да се из међународне заједнице може чути много неистина о стању на терену на северу Косова.

"Косовска полиција, не специјална, цећ и обична не сме да буде на северу, сем директората север. Да не причамо да су јуче и данас упадали са специјалним јединицама, што се међународна заједница прави да не види", рекао је Вучић у укључењу у Дневник 2 на РТС.

Председник Србије позвао је Србе са Косова да остану мирни и да не наседају на провокације.

"Догађа се оно што смо најавили и јуче и претходних дана и недеља. Најпре с тог међународног аспекта, у ком имате директних фалсификата, огољених лажи о стању на терену. На терену имамо тешку борбу једног народа за опстанак на својим огњиштима", рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо још једном и на јучерашње хапшење Дејана Пантића и подсетио да је он недавно имао операцију срца.

"Срчани је болесник и прима терапију, а породица још није обавештена где је он. Толико о правном систему", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је важно да се позива на мир и да пусте на слободу Дејана Пантића, како је додао, невиног човека.

"Сада не смеју да га пусте на слободу јер је јасно да су га потпуно невиног ухапсили. Шта су они радили на северу? По ком правном акту", питао је Вучић.

Вучић је додао да барикаде нико из Београда није наредио и да нико не може због тога да криви Србију.

"За нас је важно да позовемо и Албанце и Србе на очување мира, на смиривање ситуације. Позивам Србе на северу Косова и Метохије да не наседају на провокације. Немамо ниједан показатељ о нападу на Еулекс. То не сме ни да се догађа", рекао је Вучић.

Вучић је оцењујући толерантан однос међународне заједнице према Приштини, рекао да Америка "љуља своје чедо".

"Направили су монструма заједно пре 23 године. Завршили су то прављење 2008. године и ништа више од тога. Није барикаде неко направио из хира и зато што воли да се смрзава. Нико се од Албанаца тим путем не креће. То је израз протеста због хапшења, малтретирања људи и неиспуњавања Брисеслког споразума. Нека нам наши амерички партнери кажу који правни акт они и Приштина поштују. Само нам један кажите. Они се држе само "акта" да им се може све, докле хоће и колико хоће. Ми смо притерани уза зид. За мене је ово најтежи дан од када сам председник или премијер и најтежа ноћ је преда мном", рекао је Вучић.

Председник Србије је додао да постоје информације из Кфора да Албанци неће предузимати насилне акције против демонстраната.

"Издао сам најважнија наређења и Савет за националну безбедност их је прихватио. Поносан сам на наше војнике и полицајце. Никада нисмо имали овакво расположење људи да се ставве на располагање својој отаџбини. Поносам сам на све војнике и полицајце. Пре него што било какво наређење добију, милион пута ћемо пре тога покушати да сачувамо мир и сигурност за све наше грађане", рекао је Вучић.

Председник Србије позвао је грађане да верују свом руководству и одликама које оно доноси.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА