Најновије

“Да сам на месту Зеленског, не бих се опуштао“

Последњих недеља амерички и европски медији активно промовишу тему наводних планова руског руководства да елиминише украјинског председника Владимира Зеленског.

Са сличним изјавама смо се сусретали и раније, посебно у првој фази специјалне војне операције. Западни новинари нису се устручавали ни да напишу да је задатак физичког елиминисања украјинског лидера наводно поставио лично председник Русије, Владимир Путин.

Појавило се и име председника Чеченске Републике, Рамзана Кадирова. Ипак, скоро 10 месеци касније, Володимир Зеленски је жив и здрав, чак и не кашље. Ипак не треба да се опушта, сматра политиколог Ростислав Ишченко.

„Да сам на месту Зеленског, био бих напет“, написао је стручњак у свом чланку за Ukraina.ru.

Истина, претња му не долази из Русије, већ из Сједињених Држава. Чињеница је, приметио је експерт, да тренутно импресиван део помоћи Кијеву стиже више од милијарди долара. Према Ишченковим речима, то су демократе из тима председника САД Џоа Бајдена, главнокомандујући Оружаних снага Украјине, Валериј Залужни са својим људима и канцеларија Владимира Зеленског. Американци се неће сами померити, па стога морају да бирају Украјинце.

Очигледно, Вашингтон не жели да дира Залужног. Од њега у оквиру вођења СВО, користи су много веће него од Зеленског. Штавише, председник Украјине је већ учинио све што је могао. Одрадио је одличан посао „варао народ у корист рата“ на самом почетку.

Шеф државе данас делује као нека врста петог точка у колицима, а притом су веома скупа. Истовремено, преамбициозне амбиције Владимира Зеленског чине га веома опасним за Вашингтон чак и након његове потенцијалне оставке. Никад се не зна шта може да се деси. Сигурније је у таквој ситуацији само ћутати.

„Најлакши начин да се Зеленски уклони је да га „погоди руска ракета“. Није тешко организовати експлозију, али да ли је било ракете, ко ће то знати? Нарочито ако „командант“ трагично погине током посете фронту“, нагласио је Ишченко.

Проналажење „руског трага“ у случају оваквог развоја догађаја неће бити тешко за САД. Посебно се може промовисати прича о одговору Москве на неуспели покушај атентата од стране Украјинаца на начелника руског Генералштаба Валерија Герасимова. Није ни чудо што је америчка штампа писала о томе пре неки дан. Тло се већ припрема.

Украјинске власти се спремају да обуставе отпор у Бахмуту

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА