Најновије

ПРЕЦИЗНА ПРОГНОЗА ЗА НАЈХЛАДНИЈЕ ГОДИШЊЕ ДОБА Метереолог открива какве нас падавине очекују у прва три месеца 2023. године

Прогноза за зиму у Србији, показује да ће у јануару, фебруару и марту количина падавина бити у домену просека у целој земљи, рекао је проф. др Југослав Николић

Фото: Јутјуб

Према његовим речима, током зиме ће у нижим крајевима бити од 31 до 40 дана са падавинама а на планинама до 50.

- Сезонска количина падавина је у интервалу од 100 мм до 160 мм у нижим пределима, док се у брдовито-планинским пределима очекује количина падавина од 200 мм до 230 мм. Прогнозира се да ће број дана са падавинама већим од 0,1 мм током зимске сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 31 до 40, а на планинама до 50 - наводи проф. др Николић.
Тако се прогнозира да ће током јануара количина падавина бити испод просека у већем делу Србије, а на северу, крајњем истоку и југу земље просечне количине.

- Прогнозира се да ће јануарска количина падавина у нижим пределима бити од 35 до 50 мм, а на планинама од 60 до 80 мм. Очекује се да у јануару број дана са падавинама у нижим пределима буде од 10 у Сомбору, до 15 у Ћуприји и Великом Градишту, а у брдско-планинским крајевима од 13 у Сјеници, до 16 на Црном Врху - наводи саговорник.

Према његовим речима у фебруару 2023. се очекује да количина падавина буде у домену просека у већем делу земље.

- Међутим, на југу, југозападу и истоку прогнозира се дефицит падавина. Средња фебруарска количина падавина у нижим пределима биће од 30 мм до 60 мм, а на планинама до 80 мм. Број дана са падавинама биће у интервалу од 10 у Сремској Митровици и Кикинди, до 20 у Пожези и Краљеву, а у брдско-планинским крајевима од 16 у Сјеници до 23 дана на Копаонику.
Последњи месец зиме, март, биће просечно топао, са просечном сумом падавина.

- Током марта се прогнозира количина падавина у домену вишегодишњег просека у целој земљи. Прогнозира се да ће мартовска количина падавина у нижим пределима бити 35 мм до 65 мм, а на планинама до 80 мм. Очекује се да број дана са падавина у марту нижим пределима буде до 13 у Лозници и Пожеги, а у брдско-планинским крајевима до 17 дана - на Копаонику.

Руси уништили 90 одсто украјинских дронова!

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА