Најновије

СТРАХ ОД КИНЕСКОГ НАПАДА: Тајван уводи драстичне мере

План за продужење обавезног служења војног рока на Тајвану на годину дана, са садашња четири месеца, биће објављен данас, рекао је Ројтерсу високи владин званичник, у тренутку када се острво суочава са све већим кинеским војним притиском

Кинеска војска. (Фото: chinamil.com.cn)

Из канцеларије председнице Тајвана Цаи Инг-вен саопштено је да ће данас сазвати састанак за националну безбедност, на којем ће се разговарати о јачању цивилне одбране острва, након чега ће јавност бити информисана о усвојеним новим мерама, наводи британска агенција.

Власти у Тајпеју разматрају реформу тајванског војног система од 2020. године због све већих претњи из Кине, рекао је званичник.

Он је Ројтерсу саопштио да би према плановима који треба да ступе на снагу 2024. године, регрути пролазили интензивнију обуку, укључујући вежбе гађања и смернице какве користе америчке снаге.

Додао је да би регрути имали задатак да чувају виталну инфраструктуру, омогућавајући редовним снагама да брже одговоре у случају било каквог покушаја Кине да изврши напад.

Министарство одбране Тајвана није желело да коментарише ове наводе, а званична Централна новинска агенција, позивајући се на изворе из власти упознате са овим питањем, први пут је у понедељак известила да ће влада у Тајпеју објавити план за продужење обавезног војног рока.

Тајван је у ранијем периоду постепено прелазио са система војних обвезника на професионалне војне снаге, којима доминирају добровољци, али растућа активност Кине усмерана ка острву на које полаже право, као и руски напад на Украјину, подстакли су дебату о томе како да се појача одбрана, наводи британска агенција.

Руси уништили 90 одсто украјинских дронова!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА