Најновије

ВЕСЛИ КЛАРК БИ ДА СУДИ ПУТИНУ: Није само Украјина у питању, из још једног разлога веома га плаши победа Русије

Стало му је до украјинске победе

Весли Кларк. (Фото: Јутјуб)

Председнику Русије Владимиру Путину треба судити као што је суђено некадашњем председнику СР Југославије Слободану Милошевићу, поручио је бивши командант НАТО-а у Европи и главни командант агресије на СРЈ 1999. године, амерички генерал у пензији Весли Кларк на панел дискусији "Шта је циљ подршке Украјини". 

- Украјина трпи озбиљне губитке. Украјинци губе кључну инфраструктуру, користе своју енергију и индустријске и финансијске капацитете. Ми томе доприносимо - рекао је Кларк, позивајући да се Украјини испоручи оружје које, засад узалудно, тражи председник те земље Владимир Зеленски.

Кларк сматра да САД и Украјина имају различите циљеве, зато што Украјина жели да поврати изгубљену територију, док САД желе да избегну директан сукоб Русије и НАТО-а.

- Кина је у савезништву са Путином и посматрају реакције САД. Они виде како америчку администрацију плаше Путинове и Лавровљеве претње нуклеарним оружјем - додао је Кларк.

И зато је, наводи, важно испунити све захтеве Зеленског, а нарочито захтев да се Русима суди за ратне злочине.

- Запад није дорастао својој обавези да брзо оснује трибунал за ратне злочине. То би злочице привело правди. Када је дошло време да се осуди Слободан Милошевић, било је оних у Белој кући који су сматрали да би то могло да отежа ствари. Није их отежало, већ их је олакшало.

Први корак би требало да буде суђење Путину и руским генералима за ратне злочине. Потребан нам је активан и стваран трибунал који ће их осудити - навео је Кларк и додао да зна колико је такав поступак делотворан због исукства на Балкану деведесетих година прошлог века.

Каже да када је био командант НАТО-а за време конфликта на Балкану био је одговоран и задужен за тај сукоб.

- Особа са таквим задужењима мора да постоји и за сукоб у Украјини - сматра он. 

Кларк је виша пута поновио да је "трагедија што Вашингтон не даје Зеленском све што тражи", и да САД морају да произведу више наоружања како би показале своју спремност да се супротставе Кини.

- Уколико Русија победи Украјину, нећемо моћи да држимо проблем Тајвана под контролом - закључио је Весли Кларк.

Победа Украјине није приоритет вашингтонске администрације зато што јој идеја о Русији након Путина ствара нелагоду. Они не знају шта ће са Русијом ако она изгуби рат, и шта би то могло да значи за Европу и државну везбедност Америке.

Помоћ Украјини је пре свега важна као припрема терена за будуће сукобе са Кином, рекла је на истој панел дискусији Дебра Кејган, некадашња званичница Министарства одбране САД и саветница Џорџа Буша млађег.

Она је истакла да Америка више не може да се прави да сукоб у Украјини није прокси рат.

- Ово јесте прокси рат. Победа Украјине је наша победа - поручила је Кејган.

На онлајн конференцији "Шта је циљ подршке Украјини" говорили су и пензионисани заповедници америчке војске у Европи, Филип Бридлав и Бен Хоџис.

И Филип Бридлав је, попут својих претходника, критиковао актуелну администрацију због тога што Кијеву не обезбеђује све типове оружја које тражи.

- САД морају да буду предводници како би остатак света, као по обичају, пратио - рекао је Бридлав.

Бивши командант америчких трупа у Европи Бен Хоџис оценио је да америчка администрација избегава да каже "желимо да Украјина победи" због традиционалног става да је Русија непобедива.

- Они заправо не верују да Украјина може да победи. Плаше се да би Русија могла да ескалира сукоб - рекао је он.

Онлајн конференцију организовала је организација САД-Украјина, а сви учесници дискусије чланови су америчког удружења "Пријатељи Украјине".

Украјина ће ускоро изгубити, од ње ништа неће остати

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА