Најновије

ДА ЛИ СЛЕДИ НЕСТАШИЦА ГОРИВА У СРБИЈИ? Треба да се спремимо за 5. фебруар

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић изјавио је поводом ступања на снагу нафтног ембарга ЕУ на руску нафту која стиже морским путем, да се ни данас ни наредних дана ништа неће догодити јер су увелико уговорене испоруке нафте до краја године, али да од 5. фебруара постоји потенцијални ризик од нестанка дизела.

Мићовић је указао да у том смислу ова мера неће довести до проблема, односно угрожавања снабдевености.

– То показују цене сирове нафте које су у петак биле 89 долара по барелу, данас су 86, значи цене су стабилне – рекао је Мићовић за РТС.

Мићовић је указао да је 5. фебруар потенцијални ризик, јер тада ступа на снагу забрана увоза деривата руске нафте у ЕУ и да ће се тада појавити један озбиљан недостатак дизела.

– Треба да се спремамо сви за 5. фебруар више него за овај 5. децембар, јер сирова нафта лакше успева да промени своје токове и да дође до Медитерана у довољним количинама – рекао је Мићовић.

Он је навео да су сви ризици које носи енергетска криза и даље на столу.

– Ризици постоје, али не постоји ништа што би сада непосредно угрозило снабдевеност и што би подигло цене. За сада је све под контролом – рекао је Мићовић.

Европска унија ставила је рампу на увоз руске нафте која стиже морским путем и ограничила њену цену на 60 долара по барелу. Русија не прихвата тај лимит ни по цену смањења производње.

Иако је пет чланица Уније изузето од те санкције, забрана важи и за Србију – прекинут је доток руске нафте нафтоводом “Јанаф”.

БРАНКО ПАВЛОВИЋ: Невидљива рука и теорија завере

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА