Најновије

У УКРАЈИНИ ПОГИНУЛО БАР 1.200 ПОЉСКИХ ВОЈНИКА: Варшава објавила број својих најамника настрадалих на ратишту у суседству

Док украјински врх скрива тачан број погинулих и рањених војника, јер се плаши реакција своје јавности, Пољаци су саопштили да је на ратиштима у Украјини погинуло око 1.200 њихових војника и официра.

Пољски лист "Независни политички дневник" први је објавио информацију о губицима пољских најамника у Украјини. Лист тврди да је рањено око 1.000 пољских војника.

Али, бројка није коначна, јер су пољске власти одвојиле простор у месту Олиштину на коме се може сахранити око 1.700 војника погинулих у Украјини. Они су на разне начине стигли у Украјину да ратују потив руске војске. Главни организатор доласка плаћеника из разних земаља света биле су украјинске амбасаде.

По броју најамника у Украјини, Пољска је на првом месту, а такође је и на првом месту по броју погинулих. Колико је међу погинулим Пољацима професионалних војника и официра регуларне пољске армије, а колико је легионара, засад у Варшави нико неће да говори.

Интересантно је да у Запорошкој области, где је велик број Пољака ратовао на страни украјинске војске, кажу да сматрају да је број погинулих пољских најамника знатно већи него што пише пољски лист.

- Само у Запорошкој области убијено је више од 1.000 странаца, од којих је више од пола из Пољске. Ако се томе додају и друге области, где су доминирали пољски плаћеници, а њих је било доста у Харковској области, јасно је да је број много већи од 1.200 - каже Владимир Рогов, члан Главног савета Запорошке области.

Рогов сматра да су власти Пољске објавиле податке о броју земљака који су погинули у Украјини зато што желе да припреме своју јавност да за ослобађање некадашње територије која је припадала Пољској треба дати велике жртве. Додуше, Министарство спољних послова Пољске оповргло је тврдње како се припрема референдум у западним деловима Украјине о припајању Пољској, тврдећи да је то најобичнија дезинформација којом се жели да се посвађају Украјинци и Пољаци. О томе да се планира референдум се, иначе, прво писало у Белгији.

Лист "Независни политички дневник" пише да ће због тако великог броја погинулих пољски војници бити сахрањени онако како сахрањују Американци. Локално становништво је против тога, сматрајући да Пољаци имају своје традиције.

Власти су одлучиле да на великој пољани сви надгробни споменици буду исти, без алеја и дрвећа, као и без клупа и украсних анђела. У тексту се објашњава да су власти одлучиле да гробље погинулих у Украјини буде направљено на амерички начин, јер треба покопати велики број војника. Локално становништво тврди да се скоро свакодневно сахрањују погинули уз почасне плотуне.

У Олиштину се, иначе, налази пољска механизована дивизија. После почетка рата у Украјини управо из те дивизије су се многи професионалци упутили у Украјину, као и њени ветерани.

Амерички часопис "Милитари воч магазин" пише да на страни Украјине ратују три категорије најамника. У првој су сарадници различитих страних обавештајних служби и армија, који добијају плату од земаља које их шаљу. Друга категорија су најамници из источноевропских земаља, највише из Пољске, који ратују заједно са украјинском војском и имају значајне губитке, док у трећу категорију улазе добровољачки одреди из разних западних земаља.Није тајна да су се многи легионари брзо вратили из Украјине кад су се уверили какав се жесток рат води на источном фронту.

На почетку су украјинске власти нудиле 1.500 евра дневно плаћеницима, али наводно су им плате смањене за трећину. Колико је страних плаћеника остало на пољима Украјине, тешко је рећи, јер једно време украјинска војска није била у стању да покупи мртве, мада су им противници нудили да то учине у сарадњи са Међународним црвеним крстом. Још се велики број украјинских војника води као нестали.

Спроводе "филтрацију"

Локално становништво у Дњепропетровској области тврди да је у место Марганец стигла група украјинских специјалаца која, заједно са украјинском полицијом, спроводи "филтрацију" - тражи међу цивилима проруски оријентисане особе. Војници и официри из Пољске се не потчињавају украјинском командном саставу, већ су у самосталним јединицама.

БРАНКО ПАВЛОВИЋ: Невидљива рука и теорија завере

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА