Најновије

ПРОЦУРЕЛИ ТАЈНИ ПОДАЦИ НАТО ПАКТА! После два дана рата остали би без ичега! "Ваша моћ не постоји!"

Последњих дана у немачким медијима појавили су се алармантни наслови о стању војске, сугеришући да би Бундесвер имао довољно муниције само за два дана борби.

НАТО војска. (Фото: Јутјуб)

Та је бројка је очигледно процурела из неименованих упућених извора. Ако је то тачно, мада се та информација не може службено потврдити, јер је државна тајна, пише Вечерњи лист, залихе немачке муниције су знатно испод НАТО-овог стандарда.

Тај стандард захтева да свака чланица има залихе муниције за 30 дана борби, а како би надокнадила само тај недостатак, Немачка мора да издвоји 20-30 милијарди евра, кажу стручњаци за одбрану, преноси Дојче веле.

Међутим, код немачке војске постоји и много других недостатака - њена опремљеност одавно је тема која изазива забринутост. Приче о неисправним тенковима и хеликоптерима, пушкама које не пуцају како треба и војницима који зими морају да тренирају напољу без термо-одеће годинама пуне медијски садржај.

Иако је канцелар Олаф Шолц најавио преокрет и повећање издвајања за одбрану, које је тиме постало највеће у целој Европи, као и једнократни "посебан фонд" од 100 милијарди евра за модернизацију војске, поново се појавила сумња у војне способности Немачке.

"Ако немачка индустрија није у стању то да реши, онда морамо да видимо шта можемо да купимо у иностранству, односно од других НАТО-партнера", рекао је један немачки посланик.

Добио је и одговор Ханса Кристофа Атзподина, првог човека немачког Удружења за безбедносну и одбрамбену индустрију БДСВ. Он је за новинску агенцију ДПА рекао да су велике немачке компаније удвостручиле производне капацитете у седмицама након избијања рата у Украјини.

Чланице НАТО-а у североисточној Европи већ су забринуте да Немачка неће бити војни партнер на ког се могу ослонити.
На конференцији у Берлину крајем октобра летонски министар одбране Артис Пабрикс поставио је провокативно питање својим европским колегама: "Ми смо спремни да умремо, а ви?" Обраћајући се Немцима он је рекао: "Много тога ће зависити од војне моћи ваше земље. Жао ми је што то морам да кажем, али ваша војна моћ тренутно не постоји."

"Да будемо фер и поштени према Шолцу, мислим да је његова најава прекретнице показала да је он итекако свестан овог значајног изазова", рекао је Лос. "Али чини се да Министарство одбране и друге институције нису баш дорасле задатку."

Набавка је тек почела и Шолц се сада побринуо да дође до већих наруџби. Тако је Немачка потписала уговор о куповини 35 америчких борбених авиона Ф-35, који ће заменити застарелу Торнадо-флоту,. Али они би тек 2027. могли бити спремни за употребу.

Приче о недостатку муниције делом су произашле након испорука оружја Украјини, алит у има још узрока.

У последњих неколико деценија Бундесвер је распродао многа своја складишта-бункере из доба Хладног рата - што значи да би војска, све и ако има муниције за 30-дневна борбена деловања како то прописује НАТО, морала наћи складишта за њега.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА