Најновије

Курти се приближио црвеним линијама Београда

Слањем специјалних полицијских јединица на север Косова и континуираним етнички мотивисаним нападима на Србе широм покрајине у последње две године, под различитим изговорима, привремене приштинске институције озбиљно су се приближиле црвеним линијама Београда. Управо због озбиљног погоршања ситуације у покрајини Београд озбиљно размишља да на Косово и Метохију на основу Резолуције 1244 пошаље 1.000 војника или полицајаца, што је у четвртак увече најавио директор Владине канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Наводи да ће се повратак српских безбедносних снага размотрити у оквиру онога што предвиђа Резолуција 12 44, посебно члан 4 те Резолуције и члан 6. Истиче да премијер привремених приштинских институција Албин Курти жели да протера српски народ са КиМ, као и да све оно што раде Срби у јужној покрајини мора да буде нападнуто, кажњено. „Председник Александар Вучић је много пута до сада поновио да се никада више неће поновити ни погром, нити 'Олуја' и чини ми се да довољно добро нису схватили поготову они на западу који треба да уразуме Приштину шта значи то што је рекао председник Вучић”, казао је Петковић.

А председник Републике Вучић се још синоћ састао са министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем.

„Током ноћи и јутра са министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба ВС Миланом Мојсиловићем...нема предаје”, поручио је Вучић свом инстаграм профилу.

Реагујући на ове најаве шеф кабинета Вјосе Османи, председнице Косова, Бљерим Веља оценио је да се изјава директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића да Србија разматра могућност слања до 1.000 припадника безбедносних снага на Косово, може схватити као претња.

„Србија прелази са прикривених насилних акција својих нелегалних структура на Косову, на отворену претњу употребом полицијских и војних снага за извршење агресије на Косово. Према руским принципима, ово је флагрантна претња да угрози мир и стабилност Косова и шире у региону”, рекао је Веља, који није коментарисао насиље које радикални Албанци континуирано спроводе над српским народом у последње 22 године.

И Епархија рашко-призренска изражава дубоку забринутост што су међуетнички односи и поверење на КиМ на најнижем нивоу у последњих двадесет година и све позива на мир и уздржаност.

„У светлу најновијих збивања на Косову и Метохији, посебно на северу КиМ, тако и у Великој Хочи, добијемо свакодневно забрињавајуће вести од наших верника да се појачава притисак косовских власти на наш народ. Као Црква која је вековима била и остала уз свој народ на овим просторима, не можемо да равнодушно гледамо на спровођење мера које изазивају међуетничко неповерење и напетост и још више могу подстаћи наш народ на исељавање”, истиче се у саопштењу Епархије рашко-призренске и додају да оваква ситуација може да доведе до ескалације насиља које никоме није на корист.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да ће председник Србије Вучић данас и сутра имати важне разговоре и да ће о закључцима и свему ономе што Србија буде договорила и буде чинила, кад за то дође време, обавестити јавност..

„Морамо да чинимо апсолутно све да сачувамо мир и стабилност, али смо јасно рекли које су наше црвене линије када је реч о КиМ”, рекао је Петковић за ТВ Пинк. Истакао је да нико не може да протерује, угрожава и малтретира српски народ на Косова и да је Србија то јасно ставила до знања, и многим међународним представницима.

„Председник Вучић је имао већи број разговора и синоћ и готово целу ноћ, били смо у контакту, пратио је ситуацију, разговарали смо о свему, поготово са нашим људима на северу Косова и Метохије”, рекао је Петковић. Указао је да у оваквим ситуацијама, када је народ и уплашен и узнемирен, није једноставно и све то мора да се има у виду када се води политика мира и стабилности.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић рекао је да косовске власти настављају да показују силу и насилно дискриминишу већ уздрману српску заједницу на Косову на штету напора које предводе ЕУ и Америка да се очува стабилност и створи атмосфера погодна за нормализацију. Ђурић је на твитеру навео да су данашњи догађаји школски покушај поновног распламсавања сукоба на Косову.

„Уз бесрамно кршење Бриселског споразума, моноетничка сила која броји стотине наоружаних официра КПС заузела је једини преостали град са српском већином на Косову - Северну Митровицу. Раније данас, још један пример таквог понашања истакао се као посебно увредљив за многе у Србији - као многовековна енклава за производњу вина косовских Срба Велика Хоча, у којој живи 650 од 2.500 Срба који су остали, под тривијалним изговором (наводно „кршење царинског закона” од стране породице која тамо производи вино генерацијама) упали су „специјалне јединице КПС” наоружане калашњиковим, видно злоупотребљавајуćи силу како би улиле страх”, истакао је Ђурић.

Према његовим речима, „застрашивањем и уклањањем извора средстава за живот људи, Србе приморавају да се иселе из својих древних и прелепих домова под заштитом Унеска”.

„Такође, неочекивано намерно посетило је дечије обданиште у северном косовском граду Лепосавићу оклопним митраљезом наоружаним оклопним транспортером КПС док су деца спавала”, додао је амбасадор Ђурић.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА