Најновије

ТЕНЗИЈЕ ''ОКУПИРАЛЕ'' ДОНБАС: Ситуација све напетија

Војна и политичка ситуација у Европи је све напетија, а то није кривица Русије, изјавио је у петак руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Сергеј Шојгу (Фото: РИА Новости)

Током састанка са британским министром одбране Беном Воласом у Москви Шојгу је рекао да Москва не разуме увек и у потпуности разлоге за ескалацију напетости.

- Ипак, видимо да тензије расту - навео је он.

Потврда тога је и последње саопштење из Вашингтона у којем лидер САД Џозеф Бајден поново позива своје грађане да хитно напусте Украјину.

- Када амерички председник упућује овај позив, онда он мора да има информацију да украјинска војска припрема неку провокацију и напад на Доњецку и Луганску област. Зато смо ми у приправности и спремни да одбијемо било какав напад на нашу територију - изјавио је у петак председник Доњецке народне републике Денис Пушиљин.

У Доњецку кажу да је украјинска армија појачала своје извиђачке акције, да све више лете дронови, и то не само "бајрактари" купљени од Турске, већ и британске и америчке беспилотне летелице које лете тик уз линију разграничења, и да се напад украјинске армије може очекивати сваког часа.

Осим Америке, своје грађане су позвали да напусте Украјину и власти Аустралије, Велике Британије, Холандије и Црне Горе.

Према анализи коју је по наруџби Кијева урадио Британски центар за истраживање проблема економије и бизниса, Украјина је од 2014, од насилне смене власти, па до 2020. изгубила 280 милијарди долара. У просеку Украјина због сукоба са Русима губи годишње око 40 милијарди долара. А губитком Крима, Украјина је изгубила 58 милијарди долара. Сукоб у Донбасу сваке године Украјину кошта 15 милијарди долара.

Рат је негативно утицао на трговину и инвестиције. Годишњи трошкови украјинске армије износе 14,6 милијарди долара. Осим тих губитака Украјина је изгубила поверење инвеститора па је остала ускраћена на годишњем нивоу за 10,3 милијарде. Смањен је извоз, што је од 2014. направило губитке од 162 милијарде долара.

Нису ни читали споразум

У Москви кажу да су приметили како нова гарнитура западних политичара и не зна шта све пише у Минским договорима из 2015.

- Из изјава и разговора са западним политичарима видимо да се они нису потрудили ни да макар прочитају кратак текст Минских договора. Због тога они и не разумеју ту проблематику - изјавио је у петак Дмитриј Песков, портпарол Кремља. Он је додао да чак и неки представници земаља чланица Нормандске четворке не знају шта пише у Минским договорима.

Блинкен: Ни Олимпијада не гарантује мир

Министар спољних послова САД Ентони Блинкен тврди да је "почетак напада Русије на Украјину могућ било кад". Он је проценио да би напад могао да се догоди већ до 20. фебруара, током Зимских олимпијских игара у Пекингу, када би, према традицији, оружје требало да мирује.

За то време, амерички носач авиона на нуклеарни погон "Хари Труман" сидри се у Сплиту. Још четири америчка разарача распоређена су у Европи, конфигурисана за одбрану од балистичких ракета. Бајден је опет нагласио да ни у ком случају у Украјину неће слати америчке војнике, "чак ни да бих спасавао америчке грађане":

- То би значило светски рат. Када Американци и Руси почну да пуцају једни на друге, наћи ћемо се у једном потпуно другом свету - закључио је Бајден.

Истовремено, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг (на слици) изјавио је да присуство америчких трупа у Румунији показује посвећеност САД безбедности Европе и истакао да ће Алијанса размотрити дугорочно присуство у југоисточној Европи:

- Настављамо да јачамо наш источни блок - рекао је Столтенберг у Румунији.

Похвалио је и допринос Немачке, Италије, Шпаније у обезбеђивању ваздушног простора изнад Црног мора назвавши то "снажном демонстрацијом трансатлантског јединства".

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА