Најновије

РАТ ЈЕ НЕИЗБЕЖАН! Блинкен се обратио у Савету безбедности УН

Амерички државни секретар Ентони Блинкен говорио је у Савету безбедности УН у четвртак, 17. фебруара.

Ентони Блинкен (Фото: Јутјуб)

Амерички шеф дипломатије је прокоментарисао ситуацију са руским трупама у близини граница Украјине. Блинкенов говор у Савету безбедности УН требало је да почне у 16 часова по средњоевропском времену, али је каснио сат времена.

Државни секретар је поновио оно што амерички званичници говоре у последње време: Русија се спрема за рат, а ако није почео јуче, не значи да се неће догодити сутра. Блинкен је предложио Русији да одустане од ових планова и крене путем дипломатије.

Истовремено је и амерички државни секретар упозорио Украјину: „Рат је неизбежан“.

„Русија је већ акумулирала више од 150.000 војника на граници. Она каже да је повукла своје трупе, али ми не видимо ове кораке. Русија предузима стварне кораке да започне рат. И припрема одговарајућу прилику.

Још не знамо шта ће то бити. То може бити терористички напад или откривање масовних гробница у Донбасу, или нека друга провокација.

Али последњих дана руски медији су већ почели да шире више од узнемирујућих порука ове врсте. Напад ће почети. Бомбе и ракете ће летети на украјинску земљу, онда ће пешадија и руски тенкови кренути напред.

Верујемо да руски војници намеравају да оду у Кијев, милионски град, главни град Украјине. Упозоравамо украјинску владу да је све то неизбежно“, рекао је Блинкен.

Међутим, амерички државни секретар је нагласио да он делује „са циљем да Русија одустане (од својих планова)“.

„Овде сам да спречим рат. Русија наша упозорења назива мелодрамом и бесмислицом, али наставља да гомила трупе на граници. И то не виде само наши обавештајци, већ и наши савезници. Упозоравам вас да ће наша реакција бити снажна и одлучна. Али постоји и други начин – то је дипломатија“, рекао је он.

Блинкен је предложио Русији, прво, да настави преговоре у Нормандијском формату, а друго, да уђе у дијалог Русија-НАТО и ОЕБС.

„Ово би могао да буде почетак самита лидера земаља“, рекао је државни секретар.

А сутра ће Блинкен бити у Минхену, где ће учествовати на Минхенској безбедносној конференцији.

„На маргинама конференције, државни секретар ће имати прилику да са савезницима и партнерима разговара о координисаним напорима да се Русија убеди у потребу деескалације и избора пута дипломатије, као и о неминовности озбиљног рачунајући у случају даље руске инвазије на Украјину“, навео је Стејт департмент.

Амерички државни секретар ће у Минхену поново потврдити америчку подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине.

Он ће одржати билатералне састанке са својим колегама како би размотрио посвећеност трансатлантској координацији ради јачања европске безбедности и решавања других актуелних глобалних изазова.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА