Најновије

ВУЧИЋ СЕ ПОЖАЛИО САРАДНИЦИМА: Саво ме преварио, нећемо одустати од литијума!

На недавно одржаном састанку са најближим сарадницима, председник Србије Александар Вучић навео је да је погрешио што је послушао и прихватио захтеве протеста, одржаних крајем новембра и почетком децембра, и да Србија не би смела да одустане од литијума.

По окончању претходних протеста, одржаних крајем године, чинило се да је власт остварила своју намеру – амортизовали су незадовољство грађана, тензије су спласнуле, док је усвајање захтева демонстраната представљено као уступак и “државнички потез” Александра Вучића.Међутим, након што је Саво Манојловић, активиста “Крени – Промени”, саопштио да држава није заиста раскинула са „Рио Тинтом“ и да не одустаје од ископавања литијума, у врху власти се јавила нервоза, а сам председник признао је, како сазнајемо, да је погрешио што је усвојио захтеве учесника протеста.

Извори наводе да је шеф српске државе на једном од последњих састанака истакао да је направио “велику политичку” грешку због тога што је прихватио захтеве демонстраната и “под притиском” повукао Закон о експропријацији и прихватио да измени Закон о референдуму и народној иницијативи.

– Вучић је рекао да је све то била велика грешка, уз напомену да га је Саво Манојловић преварио, јер је, упркос обећању, наставио са протестима – наводи наш саговорник.

Како сазнајемо, први човек државе је поручио да Србија не би смела да одустаје од литијума, јер тај луксуз немају ни друге земље које имају ову руду.

Како се наводи, један од закључака је да ће се ова питања, уколико СНС формира већину, поново наћи на дневно реду, уз напомену да Немачка и Португалија траже начин да ископавају литијум и да су само код нас “неки покренули кампању против тога како би политички профитирали”.

Шта је Вучића наљутило и шта замера Манојловићу

Након што је саопштио да су прихваћена основна два захтева протеста и да ће одржати реч и неће излазити на улицу, Манојловић је започео прикупљање потписа како би се у скупштинску процедуру увео предлог за Народну иницијативу о забрани сваке експлоатације литијума и бора у Србији.

Манојловић је за „Недељник“ испричао да су му за време протеста стизали позиви са непознатог броја, али да их је одбијао уз образложење да је на састанку. Касније је открио да је реч о председнику Србије Александру Вучићу.

“Онда ми је стигла порука: ’Александар Вучић овде, не могу да Вас добијем.’ И онда смо се чули. Рекао је да је видео захтеве и да ће да их испуне и да је питање да ли ћемо ми да одржимо јавно дату реч. Наравно да увек држим реч“, рекао је Манојловић.

Манојловић је такође додао да „то није, како покушавају да нам припишу, реч дата Вучићу“.

„Ми смо јасно реч дали целој Србији. У сваком наступу смо комуницирали два захтева и протести онда престају. И још нешто, није битно коме се даје реч, већ ко је даје“, нагласио је он тада.

Међутим, Народна иницијатива није стигла до Скупштине, а у међувремену су појачане сумње да држава нема намеру да заустави „Рио Тинто“, већ да питање ископавања литијума помери за период после избора.

Све је то подстакло Манојловића да поново организује акције на терену, протесте и камповање испред Председништва, што је Вучић окарактерисао као превару, о чему сведочи и његова изјава дата приликом почетка изградње брзе саобраћајнице Шабац – Лозница.

Вучић је том приликом одбацио могућност сусрета са активистима који кампују под прозором његове канцеларије, уз захтев да се трајно забрани ископавање литијума и бора на територије целе Србије.

“Трудим се да разговарам са људима чија реч нешто значи, а са онима који су ту због сопствене промоције и ни због чега другог, не видим неки смисао. Ионако сам сам погрешио око неких ствари, и о томе ћу да говорим када се избори заврше. Горко се кајем због својих политичких грешака“, подвукао је Вучић.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА