Најновије

ОБЈАВИЛИ РУСКИ МЕДИЈИ - ЗАУЗЕТИ ДОЊЕЦК ЗА 4 ДАНА: Процурео украјински план! (ВИДЕО)

Медији у Москви преносе да се појавио снимак из Доњецка који показује план украјинске војске - а то је заузимање изгубљене територије на истоку земље.

Московски Први канал, објавио је вечерас снимак из Доњецка у коме се, према тврдњама команданта Извиђачких једница Војске Доњецке Народне Републике, открива план како би украјинска војска требало да поврати, односно заузме територије које је изгубила 2014. и 2015. године после сукоба на истоку земље.

Оперативни план који су војне структуре у Донбасу и Доњцеку прибавиле да су се Украјинци студиозно припремили за операцију повратка тих делова земље под власт Кијева. Операција повратка би према том плану трајала само четири дана.

Иначе исто толико била је планирана операција "Чисто поље" када је Грузија извршила инвазију на Јужну Осетију, после напада грузијских безбедносних снага.

Наиме, ако је све ово што је објављено тачно, неке ствари се подоударју, посебно је интересантно место Александровка у преграђу Доњецка, село које је данас било на мети украјинске артиљерије, а које би требало у петак ујутро да буде колективно исељено.

Судећи по плану главни удар не би дошао са чела, него са бока, где се верује да су снаге Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике најслабије, а онда би јединице украјинске војске утврђеним рутама кренуле у сусрет једне другима.

Једнице које би преко Александорвке и Славјаносербска и Луганска упале на исток спојиле би се са јединицама украјинске војске које долазе са југа. Као место сусрета према овом плану означено је место Красни Луч.

Тренутна дешавања на терену указују да се неке ствари дешавају према овом плану. Претпоставља се да Украјинска војска покушава артиљеријом великог калибра 152 и 203 мм да омешка положаје браниоца Донбаса.

Засад на овом смеру деловања у нападу нису коришћени вишецевни бацачи ракета типа "Град" калибра 122мм, затим самоходни вишецевни лансери ракета типа Ураган 220 мм и Смерч калибра 300 мм.

С друге стране има и оних који верују да је ово чиста руска пропаганда и начин да се оправда инвазија на Украјину због угрожености проруског становништва. Појединици тврде да је утемељење овог плана управо да се оправда инвазија руске војске на Украјину и заузимање њеног источног дела и спајања Придњестровља са матицом Русијом.

Да ова операција има сличности са грузијском у нападу на Јужну Осетију показују још неки детаљи.

Снажан артиљеријски напад на град Цхинвали уследио је око 23 часа 7. августа 2008. У нападу су коришћени артиљеријска оруђа калибра 122 мм, 152 мм и 203 мм као и ВБР 122 и 160 мм. У рано јутро 8 августа 2008. године у напад на Јужну Осетију кренуло је 12.000 војника, 75 тенкова Т-72, неколико десетина лаких оклопних возила Кобра.

Две су верзије зашто је дошло до грузијског напада. Напад се десио на врхунцу Олимпијских игара у Пекингу. Овај сукоб је био прави почетак новог Хладног рата на релацији Вашингтон Москва.

Да ли је ово начин да се Вашингтон реваншира Москви кроз заузимање Доњецка и Луганска и оствари победу у "европском гамбиту" остаје да се види у наредним данима или је све ово још једна медијска симулација.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА