Најновије

АЛБАНЦИ СЕ ПРИЈАВЉУЈУ ЗА РАТ У УКРАЈИНИ: Приштина прети затвором

Иако је учешће у борбама у земљама ван самопроглашеног Косова кажњиво казном затвора од три до 15 година, грађани Косова јављају се амбасади Украјине у Албанији како би отишли у ту земљу, преноси Љајми.

Албанска војска (Фото: Министарство одбране Албаније

Адвокат Асдрен Хоџа наводи се учешће у борбама ван Косова кажњава затворском казном која може да траје од три до 15 година, док је за организовање и руковођење групама прописана казна од најмање пет, а највише 15 година затвора.

Кажњава се и оглашавање на друштвеним мрежама.

Наиме, ко јавно, на скупу или путем писања, аудио-визуелних снимака, укључујуц́и и не ограничавајуц́и се на друштвене мреже или било који други вид комуникације, позива или подстиче друге на извршење кривичних дела учествовања у сукобима ван Косова, кажњава се казном затвора од шест месеци до пет година.

Како је дефинисано у тачки 1. члана 3. Закона о забрани учествовања у оружаним сукобима ван земље: "Свако ко организује, регрутује, води или обучава особе или групе лица у сврху придруживања или учешћа у страној војсци или полицији, у спољним паравојним или паравојним формацијама, у групним организацијама или појединачно у било ком облику оружаног сукоба ван територије Републике Косово, кажњава се казном затвора од пет до петнаест година”.

Наведено је и да: "Свако ко учествује у страној војсци или полицији, у спољним паравојним или паравојним формацијама, у групним организацијама или појединачно, у сваки облик оружаног сукоба ван територије Косова, казниће се казном затвора од три до петнаест година”.

Амбасадор Украјине у Албанији  Володимир Шукуров изјавио је да је велики број грађана Косова изразио интересовање да учествује у рату на страни Украјине.

"Свесни смо подршке коју су исказали косовски званичници. Осим тога, обраћају нам се грађани Косова са предлозима и питањима како да дођу до Украјине, да учествују у одбрани Украјине. Све ове предлоге и позиве преносимо нашем министарству. Украјина је још у фази проучавања питања признавања Косова“, рекао је Шукуров за Јуроњуз Албанија.

У међувремену се огласио и руски министар спољних послова Сергеј Лавров наводећи да су "плаћеници са Косова, из Босне и из Албаније стигли у Донбас".

Међутим, шеф кабинета председнице Вјосе Османи Бљерим Веља демантовао је ову изјаву.

"Лажна оптужба руског министра спољних послова Лаврова да Косово шаље плаћенике у Донбас, део је кампање дезинформација која покушава да оправда војну агресију на Украјину. Косово подржава своје савезнике и Украјину у одбрани слободе и демократије“, навео је Веља на Твитеру.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА