Најновије

СРПСКИ АМБАСАДОРИ ОДБИЈАЈУ ПОСЛУШНОСТ: Неће прихватити инструкције из Сарајева

Српски амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су отворено писмо министру иностраних послова БиХ Бисери Турковић у којем је обавештавају да неће прихватити њену инструкцију и, како наводе, „обмањивати земље пријема, лажно им тумачећи дан када је почео трагични сукоб у БиХ као непостојећи државни празник”.

Република Српска (Фото: Влада Републике Српске)

У писму које објављују медији у Републици Српској наведено је да Турковићева у инструкцији упућеној 16. фебруара дипломатско-конзуларним представништвима БиХ захтева од амбасада и генералних конзулата да поводом 30 година од, како је навела, „дана независности БиХ”, 1. марта обележе тај, кажу српски амбасадори, „непостојећи празник” и да министарствима иностраних послова земаља пријема буде упућена званична нота са обавештењем о том спорном празнику.

Осамнаест српских амбасадора и конзула су упозорили да Турковићева том инструкцијом, као и ранијим сличним поступцима, урушава уставни поредак БиХ у континуитету, злоупотребљавајући позицију министра и узурпирајући дејтонску надлежност Председништва БиХ над спољном политиком.

Они подсећају Турковићеву да је 1. марта 1992. године убијен српски сват Никола Гардовић у Сарајеву од стране припадника паравојне формације коју је основала њена Странка демократске акције, што је био повод за почетак грађанског рата у БиХ и да српски народ тај 1. март доживљава као дан почетка трагичног сукоба у којем су страдали припадници сва три конститутивна народа, наводе Независне новине.

Они напомињу Турковићеву да даље, у истој инструкцији, доставља и неприхватљиво тумачење основаности обележавања тог дана, у којем намерно избјегава да наведе да БиХ нема усвојен Закон о празницима који би регулисао ту материју.

„Самим тим не постоји празник под називом `дан независности БиХ`, али та незаконитост вам није засметала да захтевате од нас амбасадора и генералних конзула да користећи инструменте дипломатске комуникације обманемо институције земаља пријема упућујући их на непостојећи празник, уједно тиме правећи лажни континуитет данашње државне заједнице настале у Дејтону са ратном `Републиком БиХ`”, указали су српски амбасадори и конзули, преноси Танјуг.

Они тврде да користећи позицију министра, Турковићева упорно обмањује међународне партнере презентујући посредно или непосредно политике СДА као званичне ставове БиХ, чиме, како истичу, наноси директну штету угледу БиХ.

Такође истичу да неће прихватити инструкцију Турковићеве и да ће упознати институције земаља у којима службују са континуираним нападима на уставни поредак БиХ од стране политичког Сарајева.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА