Најновије

УХВАЋЕН УКРАЈИНСКИ АГЕНТ У ДНР: Открио планове Кијева

Власти Доњецке Народне Републике (ДНР) привеле су агента украјинске обавештајне службе, који је открио планове Оружаних снага Украјине за насилно заузимање Донбаса, јавио је данас "Први канал".

ДНР (Фото: НМ ДНР)

Оперативци Министарства државне безбедности ДНР ухапсили су украјинског обавештајца Антона Мацањука 17. фебруара у изнајмљеном стану у Доњецку, а, како се наводи, он је радио у царинској управи самопроглашене ДНР.

Телевизија истиче да су информације које су добијене од њега непроцењиве и да је рекао да Кијев планира да силом заузме Донбас, преноси Спутњик.

"Антон Мацањук је потврдио - Кијев намерава да употреби сву своју ударну моћ у насилном заузимању Донбаса", наводи "Први канал".

Мацањук је за "Први канал" казао и да му је налогодавац рекао да би било пожељно да се удаљи од територије Доњецка, рецимо у градове ближе граници, јер ће Доњецк бити изложен масовном артиљеријском нападу.

Мацањук је, како се наводи, обавештавао украјинску обавештајну службу о кретању начелника Народне милиције ДНР Дениса Сињенкова, чији је аутомобил јуче дигнут у ваздух у центру града.

Он је изјавио и да је украјинска војска недавно незаконито ушла на територију Белорусије како би извиђала подручје војних вежби са Русијом "Савезничка одлучност 2022".

Саопштио је, како се преноси, да је украјинска војска планирала да постави бомбе домаће производње на важне објекте у ДНР - на мостовима, железничким станицама, местима окупљања људи.

Поред праћења првих лица и слободног пропуштања преко границе на територију ДНР терета "потребног" Кијеву, Антон Мацањук је, тврди се, формирао и такозвану "успавану ћелију" и у Доњецку врбовао људе за извођење терористичких напада "када буде потребно".

Како се наводи, агент је разоткрио шему по којој су украјинске власти довозиле у Донбас оружје и експлозив.

Пошто је радио у царинској управи ДНР, преко порука је добијао инструкције од кијевских налогодаваца да се одређена возила пусте преко границе без детаљних провера.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА