Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Кришћанство против ислама

„Сукоб цивилизација“, „Clash of Civilizations“ – то је била теза којом је Самуел П. Хунтингтон  имао кључ објашњења стања у свијету. Радило се о чланку који је овај амерички политолог објавио у љето 1993. године у часопису Forieign Affairs. Хунтингтон је тврдио да ће у 21. стољећу „сукоб цивилизација“ уклонити старе сукобе између држава. Седам или осам цивилизација сукобљават ће се убудуће у глобалној арени – западна, конфуцијанска, јапанска, исламска, хиндуистичка, славенско-ортодоксна, латинскоамеричка и можда једна афричка. Ризик за сукобе је највећи тамо гдје се испреплићу разлике у моћи и култури, посебно у Босни и Херцеговини.

Пише: Емил Влајки

1992-1994 – Срби и Хрвати савезници

Рат у БиХ био је крвав, сто тисућа жртава и пар милијуна расељених лица. Желећи распад Југославије и територијалну подјелу ове бивше југославенске републике, Хрвати и Муслимани су се удружили против Срба, прегласали их на референдуму 1991. године, и натјерали овај народ да се и он територијално одреди, што се и десило. За остатак територија, почела је немилосрдна борба између скорашњих савезника. Муслимани су добили помоћ из читавог исламског свијета, не само у новцу и оружју већ и у борцима. Убрзо је сукоб трију народа прерастао у рат ислама против кршћанства – са једне стране муслимани, а с друге Срби и Хрвати. Ево примјера:

Писмо предсједника Републике Хрватске Фрање Туђмана предсједнику Републике Босне и Херцеговине Алији Изетбеговићу 27. сијечња 1993.

Господине Предсједниче,

Немили догађаји који се збивају ових дана, у којима муслимански екстремисти у средишњој Босни организирано, злочиначки и брутално нападају хрватска насеља, пуцајући на цивиле и бранитеље, присиљавају ме да Вам се обратим.

Синоћ је, као што Ви засигурно добро знадете, тридесет и пет војника ХВО погинуло бранећи своја села у околици Бусоваче пред налетом муслиманских постројби. Ови су уз то запалили више хрватских села. Тај је догађај дубоко потресао водство хрватског народа у БиХ, који су се обратили за помоћ Хрватској, као и свеколикој свјетској јавности.

Стога, дубоко забринут, апелирам на Вас да зауставите ту бруталну агресију, јер она може до крајњих граница погоршати односе између Муслимана и Хрвата у БиХ.

Ухваћена је порука дозаповједника 3. корпуса АБиХ Џеме Мердана…уништити сву живу силу, укључивши жене, дјецу и старце на простору …у ту сврху употријебити сва расположива средства…у славу узвишеног Алл´аха џ.с…само неколико сати прије ступања на снагу примирја у БиХ.

Поступци ваших власти и злочиначке акције војних постројби укључујући и бројне стране плаћенике  супротни су нашим узајамним договорима и споразумима …а положај муслиманских избјеглица у РХ увелике овисе од расположења наше власти. али и хрватске јавности.

Али тај кршћански савез није дуго трајао. Преварени Американцима, Хрвати су се, унутар Вошингтонског споразума 1994. године, поново удружили са муслиманима/Бошњацима.

Предсједник Хрватске за савез Хрвата и Срба у БиХ

2010-2022 – Срби и Хрвати, у лику Додика и Човића су поново заједно против муслимана/Бошњака. Увидјели су да су, од 1995. године, САД све урадиле да од БиХ створе исламску републику. Како би то постигле, политички су уништавали Србе и Хрвате спрјечавајући их да истински буду конститутивни народи у овој земљи. Уништили су физички и финанцијски Херцег Босну, а Србима су уништавали кадрове и отуђивали надлежности. Али прије него што о томе буде нешто речено, осврнимо се низ изјава које је предсједник Хрватске, Милановић, говорио на (ин)директан начин о борби кршћанства против ислама у БиХ. 

„Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик хрватски је партнер у Босни и Херцеговини, а проблем прегласавања Хрвата од бројнијих Бошњака не може се ријешити без босанскохерцеговачких Срба.“

„Идућа година бити тешка за босанскохерцеговачке Хрвате које желе “сатрати бошњачки унитаристи”,

„Нама је Република Српска, односно Додик, партнер у овим превирањима. Тко то не разумије или не разумије или је покварен“.

Додик, „који није окрвавио руке у рату“, је с друге стране „легитиман представник српског народа и Републике Српске у држави Босни и Херцеговини коју поштујемо и коју ћемо поштивати“.
„Тко гласа за санкције Додику, хрватски је издајник.“

„Не видимо да српска политика ради проблеме Хрватима. Без Срба у Босни и Херцеговини ми овај проблем нећемо ријешити, ако нам је до њега стало“, истакнуо је Милановић, реферирајући се на захтјев представника босанскохерцеговачких Хрвата и Загреба за измјеном изборног закона у БиХ како би се онемогућило бошњачко прегласавање Хрвата на изборима за хрватског члана предсједништва и чланове Дома народа.“

“Додик није етнонационалист, није шовинист, не шири етничку мржњу”

„Република Српска је чињеница која је „на неки начин верифицирана у Даyтону“.

„Тамо је потпис предсједника Туђмана. Нема натраг осим ако избије нови рат“.

Драган Човић, предсједник ХДЗ у БиХ Србима:

Морамо се држати заједно

У Бањој Луци је јучер одржана посебна сједница Народне Скупштине Републике Српске о политичкој и економској ситуацији у БиХ. Као гости су били позвани представници бошњачког и хрватског народа у БиХ,  Изетбеговић и Човић. Први је одбио позив, а други се обратио Скупштини.

Човић је рекао да у овој земљи ништа не функционира. У Федерацији, Бошњаци као најбројнији народ (милијун и осамсто тисућа Бошњака наспрам четиристо тисућа Хрвата), непрекидно на изборима бирају Хрватима пробошњачке Хрвате и тиме поништавају конститутивност хрватског народа. Наводно хоће грађанску државу без националног префикса, али због њихове бројне надмоћности, осигуравају своју доминацију у унитарној БиХ. Срби би итекако требало да буду заинтересирани за ово што Бошњаци раде, јер ако Хрвате политички униште, Бошњацима ће бити пуно лакше да то ураде и са Србима.

Бошњаци су у Федерацији, другом ентитету БиХ, од Хрвата направили „муслиманско цвијеће“. Хрватима је јасно, да ће и на изборима ове године Бошњаци поново изабрати неку пробошњачку марионету, наводног Хрвата, као представника хрватског народа. Уколико се избори одрже, Хрвати ће их сигурно бојкотирати.
Овим се показује да Срби нису једини који „праве проблеме“ у БиХ.

Уствари, како се показује кроз изјаве њихових лифера, на дјелу је савез двају кршћанских народа, Срба и Хрвата који су против муслиманске/бошњачке намјере да од БиХ направе теократску, исламску државу.

Американци то форсирају, а њихови европски вазали се томе не противе. Ипак отпор Америци да у Европи од БиХ праве исламску државу је све већи; најмање десетак држава Европске Уније је против, не рачунајући Русе и Кинезе.

А и рат са Украјином је близу. Ако се распламса, висок је степен вјеројатности да ће доћи до здружене интервенције Србије и Хрватске у БиХ што би, уједно, могао и значити и распад ове „немогуће државе“.

Предходне текстове Емила Влајкија читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА