Најновије

Издавачка кућа Пчелица, добитник још једне награде!

Награда „Даница Марковић” у рукама Пчелице

Фото: Промо

У организацији Градске библиотеке  „Владислав Петковић Дис” у Чачку одржана је 23. изложба „Штампана  реч” која је обухватила прошлогодишњу чачанску издавачку продукцију. На свечаном отварању 9. фербуара, традиционално су додељене и награде „Исаило А. Петровић” за најбољу ликовно-графичку опрему публикације објављене у протеклој години  и „Даница Марковић” за издавачки подухват у 2021. години, која је припала Издавачкој кући Пчелица за едицију "Знамените српкиње из пера књижевница за децу". 


Аутор изложбе „Штампана реч” је библиотекар Завичајног одељења Тијана Бежанић, а публикације објављене у прошлој години плод су продукције 44 издавача. Изложбу је пригодном беседом отворио завичајни писац и професор историје Зоран Милекић.

Награда „Исаило А. Петровић” која се додељује за најбољу ликовно-графичку опрему, а носи име по првом чачанском штампару Исаилу А. Петровићу, припала је Миленку Савовићу за дизајн публикације „Божидар Плазинић: на трагу светлости”, у издању Уметничке галерије Надежда Петровић.

Награда „Даница Марковић” носи име знамените песникиње родом из Чачка, а додељује се аутору најбоље књиге објављене у Чачку у току претходне године. Жири у саставу др Ивана Крсмановић, председник, Ана Ранђић, проф. и Јелена Драмићанин, проф. одлучио је да Награду за издавачки подухват додели Издавачкој кући Пчелица за едицију „Знамените Српкиње из пера књижевница за децу”. У образложењу жирија, између осталог се наводи:

„Иако иницијално посвећена млађој читалачкој публици, едиција Знамените Српкиње из пера књижевница за децу може бити занимљиво штиво за све оне који желе да се подсете постигнућа знаменитих Српкиња... Пчелица, као издавачка кућа која је потекла из Чачка, али чији утицај превазилази и националне оквире, својом брижљиво скројеном издавачком политиком ангажује афирмисане српске књижевнице и овом едицијом се обраћа најмлађим читаоцима истовремено градећи њихов читалачки укус, све време водећи рачуна о опште-образовној песпективи својих издања.”

Све књиге награђене едиције илустровао је академски сликар Игор Крстић, а Издавачкој кући Пчелица пошло је за руком да окупи најзначајније савремене српске књижевнице и ангажује их на овом значајном пројекту, у оквиру кога су објављене следеће књиге: „Гошћа чаробног краља – Исидора Секулић”, ауторке Гордане Малетић, „Врдничка вила – Милица Стојадиновић Српкиња”, ауторке Лидије Николић, „Месечина у коферу – Милена Павловић Барили”, ауторке Весне Алексић, „Позив на бис – Жанка Стокић”, ауторке Гордане Влајић, „Звезда међу звездицама – Мина Караџић”, ауторке Гордане Тимотијевић, „Прича за Лава – Милева Марић Ајнштајн”, ауторке Зорице Кубуровић, „Наша Нада – Надежда Петровић”, ауторке Оливере Недељковић, „Бајка о Човечици – Десанка Максимовић”, ауторке Виолете Јовић и „Хероина нежног срца – Милунка Савић”, ауторке Славке Петковић Грујичић. 


Манифестација „Штампана реч ” још једном потврђује да и без обзира на потешкоће у финасијском смислу које су се неминовно прелиле и на штампарску и издавачку делатност завичајна продукција иде у корак са великим издавачима, да окупља сјајне професионалце и зналце, али и ауторе који су надалеко чувени.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА