Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ: Земље које зависе од руске нафте

Русија, на коју отпада око 12% укупне светске производње нафте, један је од највећих извозника нафте на свету, уз Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате и САД. Приход који остварује од овог енергента креће се око 122 милијарде долара, нешто мање од Саудијске Арабије, која приходује у просеку око 134 милијарде долара годишње. Русија нафту извози у десетине земаља света и преко тога на њих остварује велики политички утицај. 

Пише: др Иван Пајовић

Кина је највећи увозник руске нафте. Само у 2020. години Кина, као један од највећих потрошача у свету, од Русије је увезла нафту у вредности од чак 33 милијарде долара, јер је то уско повезано са великим растом њене економије. Иако Кина има своје изворе нафте, на увоз отпада око трећине њене потрошње. Овој земљи се више исплати да нафту увози, него да је експлоатише из својих извора. Што се тиче односа са Русијом, Кина има потписано више уговора са фирмама Росњефт и Трансњефт и 2021. године Русија је претекла Саудијску Арабију по количини испоручене нафте Кини. 

Колико год чудно звучало, други највећи увозник руске нафте после Кине је Холандија, која у просеку увози нафту у вредности око 21 милијарду долара, што чини око половину руског извоза у ову земљу. Јасно је да није у питању унутрашња потрошња Холандије, која је веома мала земља, већ је у питању реекспорт нафтних деривата и нафтне хемије. Холандија располаже са пет огромних фирми за прераду нафте и 45 фабрика хемијских производа, од Русије купује сирову нафту и реекспортује производе у друге земље. Оваквим пословањем Холандија је обезбедила себи четврто место на свету по производњи робе од прераде сирове нафте. У Холандији се налази највећа нафтно-гасна корпорација Шел (Shell) и највећи произвођач хемијских и хигијенских производа Унилевер, која стоји иза познатих марки Доместос, Дав (Dove), Aкс (Аxe), итд. 

Велики потрошач руске нафте је и Немачка. Ова земља је 2020. године увезла из Русије нафту у вредности од око 8 милијарди долара. Још у време СССР-а шездесетих година прошлог века изграђен је нафтовод „Дружба” („Пријатељство”) којим је достављана нафта у земље Варшавског пакта, уједно и у Немачку Демократску Републику. За разлику од Холандије, Немачка има велико унутрашње тржиште деривата, али се такође бави реекспортом и има велика предузећа за прераду нафте и производњу хемије. Немачка је крајње зависна од увоза нафте, јер јој сопствена производња не покрива ни 10% потреба. 

Јужна Кореја са својом огромном индустријском базом је један од највећих потрошача нафте на свету, а сопствених извора уопште нема. У последњих неколико година ова земља је ушла у врх списка увозника руске нафте и у 2020. години увезла је у вредности од око 8 милијарди долара. Међутим, главни испоручиоци нафте Кореји су земље Блиског Истока, а Русија учествује тек са око 5% у укупном корејском увозу. И Јужна Кореја се бави реекспортом нафтних деривата и нафтне хемије. 

Међу пет највећих увозника руске нафте налази се Белорусија, која је увози у вредности од око 6,5 милијарди долара, при чему има велике ценовне олакшице, а бави се и реекспортом деривата, што веома утиче на попуњавање државне касе. Из овог разлога Белорусија је веома зависна од руске нафте, јер своје изворе уопште нема. 

Још из совјетских времена, па све до данас велики увозник руске нафте је Италија. Иако има одређене сопствене изворе, ова земља увози 90% својих потреба. 

Иако последњих година Пољска покушава да се одвоји од увоза руске нафте, то јој не полази за руком и она остаје један од највећих увозника из Русије. У 2019. години увезла је из Русије нафту у вредности од око 6 милијарди долара. Као и у Немачку, у Пољску нафта стиже нафтоводом „Дружба”.

Финска је руски нафтни трговински партнер још од средине двадесетог века. Један је од десет великих увозника руске нафте, чији увоз чини просечно око 4 милијарде долара. 

Русија је Јапану извезла сирову нафту у вредности од око 3 милијарде долара, а ова земља је самостални произвођач деривата као што су бензин, керозин, дизел и тд. Као и у многим азијским земљама, у Јапану нафте нема, као ни других минералних добара, па је ова земља принуђена да их увози. Главни извозници нафте у Јапан су земље Блиског Истока. 

Међу десет главних увозника нафте спада и Словачка, која као и већина земаља социјалистичког блока добија нафту преко нафтовода „Дружба”. Вредност руске нафте увезене у ову земљу чини око две милијарде долара. 

Текст је писан искључиво за портал Правда, преношење је забрањено без сагласности редакције. 

Остале текстове др Ивана Пајовића читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА