Најновије

ПУТИН СЕ ОБРАТИО НАРОДУ: Почела је специјална војна операција у Донбасу, не покушавајте да се умешате!

Руска армија је у четвртак у рану зору кренула у специјалну операцију операцију на територији Донбаса. Високопрецизним ракетама нападнута је украјинска војна инфаструктура, штабови, центри везе и аеродроми.

Истовремено јединице Доњецке и Луганске народне републике су кренуле у напад на целој линији фронта. Коришћени су вишецевни бацачи а затим су кренули тенкови. Председник Русије Владимир Путин рано ујутро обратио се свом народу преко ТВ и саопштио да је дао команду да отпочне специјална војна операција. Пре тога руководства Доњецке и Луганске народне републике су се обратила за помоћ како би се одбранили од украјинске армије која је последњих дана интензивно користила артиљерију и слала је своје диверзантске групе.

Путин је рекао да је циљ операције заштита људи који су последњих осам година били малтертирани од украјинског режима који је проводио геноцид. Руски председник се обратио не само свом народу већ и Украјинцима и позвао њене војнике да предају оружје врате се својим кућама.

- Ми не желимо да окупирамо украјинске територије и да силом намећемо било шта. Желимо да демилитаризујемо и ослободимо од нациста Украјину, истакао је Путин у обраћању које је преносио канал "Русија 24".

Русија је одлучила да помогне Доњецкој и Луганској области на основи недавно потписаног договора о пријатељству и узајамној помоћи.Путин је рекао да је уверен да ће његови војници и официри професионално и храбро обавити своје задатке.

Председник Украјине Владимир Зеленски прогласио је ратно стање. Разговарао је телефоном са председнико САД Бајденом који је обећао да ће Запад пружити помоћ Украјини.

Не покушавајте да се умешате

Председник Русије Владимир Путин упозорио је у специјланом обраћању рано јутрос све оне који би евентуално могли да се умешају у ситуацију у Украјини.

- Сада неколико веома важних речи за оне који би могли бити у искушењу да се умешају у догађаје који се дешавају: ко год покуша да нас омета, штавише, да створи претње нашој земљи и народу, треба да зна да ће одговор Русије бити тренутан и да ће вас довести до таквих последица са којима се никада у својој историји нисте суочили - упозорио је он.

Путин је рекао да су све неопходне одлуке донете и да се нада да ће његову поруку имати ко да чује.

Подсетимо, руски председник је ноћас донео одлуку о специјалној војној операцији у Донбасу. Шеф државе истакао је да планови Русије не укључују окупацију Украјине.

Ескалација ситуације у Донбасу почела је 17. фебруара. Украјинска војска је почела интензивно да гранатира позиције Доњецке и Луганске народне републике.

Извор: rs.sputniknews.com/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА