Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ИЗАБРАО ИЗРАЕЛ: Сијарто нуди Будимпешту за преговоре Москве и Кијева

Украјински председник Владимир Зеленски затражио је од израелског премијера Нафталија Бенета да буде домаћин и да помогне у преговорима између Украјине и Русије, изјавио је данас за CNN украјински амбасадор у Израелу Јевгениј Корнијчук.

Владимир Зеленски (Фото: Јутјуб)

"Наш председник верује да је Израел једина демократска земља која има одличне односе и са Русијом и Украјином, као и да би могао да буде домаћин тих преговора", казао је Корнијчук.

Он је казао да би Јерусалим био боље место него Минск, где су се прошли пут одржали разговори, јер је Белорусија близак савезник Русије, а Украјина не верује у легимититет актуелног лидера Белорусије Александра Лукашенка.

"Дефинитивно треба да променимо место састанка и верујемо да би Јерусалим могао да буде добро место за то", казао је Корнијчук.

Што се тиче одговора Израела на тај захтев, амбасадор је рекао да та земља "није се сложила, нити је одбила ту опцију, већ је разматра, што је позитиван знак".

Бенетов портпарол није коментарисао ове наводе, које је први објавио израелски канал Кан 11.

Будимпешта се нуди да буде место мировних преговора

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто понудио је да Будимпешта буде место мировних разговора између Русије и Украјине.

Он је уживо на Фејсбуку у петак увече рекао да се консултовао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом и Андрејем Јермаком, шефом кабинета председника Украјине Володимира Зеленског, како би им понудио Будимпешту као безбедно место за преговоре, пренела је агенција МТИ.

Сијарто је открио да ниједна од страна није одбацила ту могћност.

Са овом понудом, Будимепшта се нада да ће моћи да допринесе миру, јер је то интерес Мађарске, истакао је Сијарто у Бриселу, пре него што је отпутовао у Њујорк на разговоре са лидерима Уједињених нација о конфликту у Украјини.

Он је оценио да су водеће светске силе ангажовале скоро сва дипломатска средства како би спречиле рат у Украјини, која је сусед Мађарске.

"Рат је најгори могући сценарио који односи људске животе. Мађарска би волела да види мир и крај непријатељствима што пре је могуће. Јер, што пре се заврши сукоб, мање живота ће бити изгубљено", додао је Сијарто.

Мађарски министар је изјавио да су преговори предуслов за враћање мира, а раније понуђена места за преговоре - Варшава и Минск - нису били по мери сукобљених страна.

"То је довело до тога да Мађарска понуди да буде место одржавања мировних преговора", казао је Сијарто.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА