Најновије

ПАЛА ОДЛУКА! БЕЛОРУСИЈА ИЗГЛАСАЛА: Русија може да постави нуклеарно оружје на њеној територији!

Грађани Белорусије су на референдуму у недељу изгласали промену Устава којом се одобрава предлог за одрицање од ненуклеарног статуса, јавиле су руске новинске агенције.

Фото: kremlin.ru

Овим потезом, додаје "Гардијан", би теоретски било дозвољено Русији да постави нуклеарно оружје на белоруску територију први пут од распада Совјетског Савеза, а одлука са референдума ће ступити на снагу десет дана након што се објави у Службеном листу, истиче руска агенција РИА Новости.

Председник Белорусије Александер Лукашенко је у суботу рекао да уколико запад размести нуклеарно оружје у Пољску или Литванију, односно, на границе Белорусије, онда ће он затражити од руског колеге Владимира Путина да врати Минску нуклеарно оружје, којег се Белорусија одрекла безусловно.

Према агенцији РИА, председник Централне изборне комисије Белорусије Игор Карпенко, казао је да је 65,16 одсто бирача гласало за уставне промене. Запад је већ рекао да неће признати резултате референдума. Капренко је додао да је 10,07 одсто гласало против уставних промена.

-Укупно је 4,440.813 људи, односно 65,16 одсто људи гласало за промену устава, а 686.165 људи, или 10,07 одсто је гласало против - прецизирао је Карпенко, пренела је агенција ТАСС.

На референдум је изашло 78,63 одсто гласача.

Данас је пети дан од када је почела руска агресија на Украјину. У међувремену, Кијев и Москва су се договорили да данас почну преговори о миру док су током јучерашњег дана трајале борбе у неколико украјинских градова. Председник Русије Владимир Путин објавио је у четвртак ујутро "почетак специјалне војне акције".

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА