Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ: Региони од којих Русија профитира

У Русији, али и у свету, честе су расправе о томе који су то региони у овој огромној земљи који је „хране”, тј. издржавају остале, мање богате и продуктивне регионе. Занимљиво је да највећи део енергената којима располаже Русија и који су за њу од стратешког значаја долазе из само два, веома забачена региона.

Пише: др Иван Пајовић

Да би се говорило о теми колико који регион доприноси укупној економији Русије, неопходно је обратити пажњу на економски показатељ који се зове бруто регионални производ (БРП), који је аналог бруто домаћем производу (БДП), али на регионалном нивоу, премда постоје изузеци. 

Један од водећих региона Русије је Ханти-Мансијски аутономни округ, чији је БРП за 2018. годину био 4,5 трилиона рубаља. Основа привреде овог региона је производња нафте и гаса, која чини око 80% његове укупне економије. Ово је кључни енергетски регион Русије, јер се у њему производи 51% укупне руске и 5% укупне светске нафте. Највеће налазиште нафте је Самотлорское. Поред нафте, регион је богат и другим вредним сировинама, пре свега златом и другим металима. Из  овог региона слива се целих 10% укупног федералног буџета. 

По богатству сличан је и Јамало-Ненецки аутономни округ, који је такође велики произвођач енергената. За разлику од Ханти-Мансијска где преовладава експлоатација нафте, у овом региону преовладава експлоатација гаса. Највећи је произвођач гаса у Русији и његова производња чини 81,3% укупне производње у земљи. Уз то, регион даје 6,2% од укупне количине произведене нафте. Главна компанија која експлоатише гас је Гаспром са својим ћеркама-фирмама и последњих година она увећава експлоатацију и врши интензивна истраживања нових извора. 

Татарстан је такође регион у ком се експлоатише нафта, али је његова економија више диверсификована у односу на претходна два региона. БРП Татарстана је око 2,5 трилиона рубаља, од којих 29% отпада на разна рудна богатства, а удео у укупној руској производњи нафте заузима око 6,5%. Татарстан има развијену хемијску индустрију, производи полиетилен, аутомобилске гуме, а развијена је и пољопривреда. У овом региону ради и чувена фабрика камиона Камаз. 

Поред региона који су изразито ресурсно усмерени, снажан економски центар је Москва са Московском облашћу. БРП је више од 23 трилиона рубаља, што представља рекорд и чини 20% укупног БДП-а Русије. Москва је један од највећих мегаполиса у Европи и у њој је сконцентрисано највише капитала и радног потенцијала целе земље. Дословно, сваки осми житељ Русије живи у Москви или њеним предграђима, а град званично има 12,6 милиона становника. Највећа предузећа су регистрована управо овде, а половина банака има седиште у овом граду. У Москви је концентрисан велики део индустријског потенцијала, почевши од машиноградње до фармацеутских компанија и заузма 23. место међу највећим градским економијама света. 

И Санкт Петербург има висок показатељ БРП, који је нешто виши од 4 трилиона рубаља. Као и Москва, овај град има предност концентрације капитала и људских ресурса. Други је по броју становника после Москве и у њему се налазе највећа бродоградилишта. Важан део економије града представља туризам, захваљујући статусу старе империјалне престонице и богатству историјског наслеђа. Привлачи огроман број туриста и један је од најпосећенијих градова Европе, који посети годишње око 8 милиона људи. На туризам отпада око 5% БРП. 

Краснодарски крај такође има важан удео у укупном БДП-у земље, а његов БРП чини око 2,5 трилиона рубаља. Може се рећи да овај регион храни целу Русију, јер је главна делатност пољопривреда и прехрамбена производња. На првом је месту по пољопривредној производњи и чини око 8% укупне руске пољопривреде. Лидер је у производњи житарица и шећерне репе, а производи 35% вина у Русији. 

Краснојарски крај је део Сибира који заузима значајно место у економији Русије, јер представља велику сировинску базу. Индустрија је заснована на црној и обојеној металургији захваљујући богатим залихама руда метала, као што су злато, олово, цинк и др. Центар индустрије је Нориљски рударско-металуршки комбинат, на који отпада око 17% индустријске производње у овом региону. Развијена је и дрвна индустрија, јер је територија 65% покривена шумама. 
Свердловска област је главна индустријска област Русије чији БРП чини око 2 трилиона рубаља. Главне гране привреде су металургија и машиноградња. У овој области смештене су највеће фирме, као што је Уралвагонзавод и више металуршких комбината. 

Очигледно је да различити региони Русије различито развијени и имају своје специфичности привреде и економије. Неки од њих су ресурсне сировинске базе, други су окренути индустрији или пољопривреди, а трећи су мегаполиси са великом концентрацијом капитала и људских ресурса. 

Потенцијали ове земље су огромни. Али уколико се Русија упореди са другим развијеним земљама, као што су земље Запада и Кина, економски показатељи јасно говоре да ти потенцијали нису искоришћени на ефикасан и продуктиван начин. Они којима је Русија у срцу свакако желе да се ова чињеница промени на боље.

Текст је писан искључиво за портал Правда, преношење је забрањено без сагласности редакције. 

Остале текстове др Ивана Пајовића читајте ОВДЕ.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА