Најновије

"Лондон ће пуцати себи у ногу ако уведе најављене санкције Москви"

Москва је саопштила да ће одговорити ако Велика Британија уведе санкције компанијама и руским грађанима, најављене од стране Лондона као потенцијалну последицу било каквих наводних агресивних акција Русије против Украјине.

Говорећи на прес конференцији, портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова је поновила став Москве, инсистирајући да, уколико Лондон поступи по претњама санкцијама, Велика Британија треба да очекује одговор на исти начин.

„Примели смо к знању нечувене изјаве британског Форин офиса о његовој намери да кроз парламент провуче документ који би пружио нове основе за санкционисање руских правних и физичких лица“, рекла је она.

Према њеним речима, „ако се најављене санкције буду примењивале неселективно на руске компаније без икаквих правно поткрепљених чињеница, то ће бити озбиљна препрека у развоју трговинских и економских односа“.

„Наш одговор ће уследити“, нагласила је Захарова. Она је инсистирала да ће Лондон пуцати себи у ногу ако Москви уведе санкције, јер би то угрозило „сопствену инвестициону атрактивност Велике Британије и заправо угрозило њихов велики бизнис“.

Саопштење Захарове долазе након што је Велика Британија открила план за санкционисање више руских појединаца и предузећа уколико Москва ескалира наводну агресију на Украјину. Појачани пакет санкција могао би да значи да би се шири круг људи и компанија повезаних са Кремљом могао суочити са финансијским санкцијама.

Британски министар спољних послова Лиз Трас је у саопштењу навела да „ништа није ван стола и да се неће моћи нигде сакрити“, додајући да ће нове мере „представљати најстрожи режим санкција Русији који смо до сада имали и то је највећа промена у нашем приступу од изласка из Европске уније”.

Западни лидери су последњих месеци више пута изражавали забринутост да се руске снаге наводно групишу на украјинској граници ради наводне инвазије. Кремљ је, међутим, оштро одбацио те тврдње, тврдећи да је кретање снага унутрашње питање и да се не тиче ниједне друге државе.

Извор: Vostok.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА