Најновије

СПРЕЧЕН АРТИЉЕРИЈСКИ НАПАД НА ЛНР: Оборен украјински дрон (ФОТО)

Народна милиција Луганске Народне Републике пресрела је дрон Оружаних снага Украјине, који је Кијев планирао да употреби за корекцију артиљеријске ватре.

ЛНР (Илустрација: Народна милиција ЛНР)

То је изјавио званични представник ресора одбране ЛНР Иван Филипоненко.

Раније је ЛНР најавио долазак посада беспилотних летелица украјинских снага безбедности у Донбас. Летови борбених авиона и дронова дуж целе линије додира у Донбасу забрањени су споразумима из Минска.

"У области ​​насеља Попаснаја (под контролом Кијева), непријатељ је лансирао беспилотну летелицу 'ЛЕЛЕКА-100', способну да преноси видео-слике у реалном времену, одређујући тачне географске координате, преносећи их на контролну тачку ватре и вршећи снимање ових информација", рекао је Филипоненко.


Фото: Народна милиција ЛНР

Он је појаснио да је истовремено Народна милиција ЛНР забележила напредовање дежурне артиљерије 24. бригаде украјинских снага безбедности на ватрене положаје и спремност за гађање минобацачког вода Оружаних снага Украјине у област села Новоалександровка под контролом Кијева.

Борци Народне милиције ЛНР успели су да потисну сигнал Оружаних снага Украјине, пресретну дрон и приземље га у близини села Калиново-Боршчеватое.

"Претња артиљеријског удара је неутрализована", објаснио је Филипоненко. Сада специјалисти Народне милиције ЛНР проучавају податке и видео записе из меморије уређаја.

"Треба напоменути да су украјински милитанти сликали фашистичке симболе на крилима дрона", додао је Филипоненко.

Од јула 2020. у Донбасу су на снази додатне мере контроле прекида ватре. Они укључују забрану пуцања, офанзивних и извиђачких и саботажних операција, употребе авиона и распоређивања тешког наоружања у насељеним подручјима. Само Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини може да користи беспилотне летелице у оквиру својих активности за прац́ење поштовања примирја. За кршење режима тишине мерама је предвиђена дисциплинска одговорност, а узвратна ватра је дозвољена само уз директну наредбу команде.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА