Најновије

Како ЕУ може да постане независна од руске нафте и гаса?

Лидери земаља Европске уније договорили су се данас да смање зависност од светских снабдевача хране, микрочипова, сирових материјала и дигиталне технологије, пошто је "руска инвазија на Украјину дала нови аргумент Унији да треба да буде још самосталнија".

Санкције (Илустрација: РИА Новости)

ЕУ је разматрала како да буде независнија у одређеним областима откако је пандемија ковида изазвала пометњу у глобалном ланцу набавке одређене робе као што су лекови или микрочипови.

Званичници ЕУ су поручили да се Европа сада бори да се ослободи зависности од руског гаса, нафте, угља и сирових материјала, и да нађе алтернативу за набавку пшенице, пренео је Ројтерс.

"У контексту ове кризе, видимо како су наша храна, енергија, одбрана заправо питање суверенитета. Желимо да будемо отворени према свету, али да не зависимо ни од кога", рекао је председник Француске Емануел Макрон.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће Комисија изаћи до средине маја с планом како да ЕУ не буде зависна од руског гаса, нафте и угља у наредних пет година.

ЕУ уводи четврти пакет санкција Русији

Европска унија ће суспендовати привилеговани трговински и економски третман Москви, сузбити њену употребу крипто-актива, забранити извоз из ЕУ у Русију и луксузне робе и увоз робе од гвожђа и челика, саопштила је Фон дер Лајен.

Како преноси Ројтерс, нове мере представљају четврти пакет санкција Русији због напада на Украјину, у координацији са САД и савезницима Г7.

"Ми ћемо сутра предузети четврти пакет мере како би додатно изоловали Русију и исцрпли ресурсе које користи за финансирање овог варварског рата", навела је фон дер Лајен.

Први корак ЕУ биће да забрани увоз гвожђа и робе из сектора челика.

Фон дер Лајен је у саопштењу навела да ће бити суспендовано право Русије на чланство у водећим мултилатералним институцијама, као што је Међународни монетарни фонд и Светска банка.

"Русија не може грубо да крши међународно право и истовремено очекује да ће имати користи од привилегија од чланства у међународном економском поретку", навела је фон дер Лајен.

Она је додала да ће ЕУ забранити и нове инвестиције у руски енергетски сектор.

"Ова забрана ће покрити сва улагања, трансфер технологије, финанцијске услуге за истраживање и производњу енергије - и то ће имати велики утицај на Путина", рекла је председница ЕК.

ЕУ захтева од Москве прекид војне акције, повлачење снага

Лидери ЕУ упутили су данас, са самита у Версају, захтев Москви да прекине војну акцију и одмах и безусловно повуче све снаге и војну опрему са територије целе Украјине.

Они су поздравили храброст народа Украјине у одбрани своје земље и поручили да су спреми да уведе нове санкције Русији и повећају помоћ Кијеву, укључујући и додатних 500 милиона евра за наоружање.

"Русија и њен саучесник Белорусија сносе пуну одговорност за овај агресорски рат и биће позвани на одговорност за своје злочине, укључујући и неселективно гађање цивила и цивилних објеката. У том погледу, поздрављамо одлуку тужиоца Међународног кривичног суда да отвори истрагу и позивамо да се обезбеди сигурност украјинских нуклеарних електрана уз помоћ Међународне агенције за атомску енергију", наводи се у заједничком саопштењу лидера ЕУ.

У саопштењу, након јучерашњих маратонских разговора у Версају, лидери ЕУ 27 поручују да ће наставити да пружају политичку, финансијску, материјалну и хуманитарну подршку Украјини укључујући и помоћ у обнови демократске Украјине" када престане руски напад.

ЕУ 27 наглашавају да избеглицама из Украјине нуде привремену заштиту на целој својој територији, а Русију позивају да обезбеди несметан хуманитарни приступ жртвама и интерно расељеним лицима у Украјини и омогући безбедан пролаз оним цивилима који желе да оду.

У закључку заједничког саопштења, ЕУ лидери кажу да "признају европске тежње Украјине" и поручују да ће радити на "продубљивању партнерства како би подржали Украјину на њеном европском путу".

ЕУ одбацила захтев Украјине за брже чланство у Унији

Лидери ЕУ са самита у Паризу поручили су да "признају европске тежње и европски избор Украјине", а Кијеву, уместо убрзане процедуре приступања, нуде "јачање веза и продубљивање партнерства".

У саопстењу након јучерашњих маратонских разговора у Версају, лидери ЕУ позивају се на Споразум о придруживању потписан са Украјином 2014. године и наводе да је задатак Европске комисије да изради мишљење о украјинској кандидатури за чланство у ЕУ "у складу са релавантним одредбама европског устава".

"Очекујући ово и без одлагања, ми ћемо даље ојачати наше везе и продубити наше партнерство како бисмо подржали Украјину на њеном европском путу. Украјина припада нашој европској породици", наводи се у заједничком саопштењу ЕУ лидера.

ЕУ 27 у Паризу су поновили став да Украјина као независна и суверена земља има право да бира своју судбину.

О томе да Украјина не може да рачуна на тражени убрзани процес приступања ЕУ, отворено су говорили холандски и белгијски премијери, Марк Руте и Александар де Кро.

"Нема сумње да Холандија стоју уз Украјину. Али нема такве ствари као што је убрзано приступање ЕУ. То не постоји", поручио је Руте.

Де Кро подсећа да процес придруживања захтева "много реформи" и да сви кораци у том процесу морају да буду имплементирани.

"У супротоном, земља ће ући неприпремљена у ЕУ", каже Де Кро.

Белгијски премијер, након расправе о Украјини у Версају, додаје да би "било погрешно затворити врата Украјини" и позива на учешће Кијева на "неким од европских састанака по одређеним темама".

О концентрационом логору у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА