Најновије

"Имам сазнања о Вучићевом увођењу санкција Русији после избора"

Кандидат за председника Србије коалиције "Уједињени за победу Србије" Здравко Понош изјавио је да се противи уласку Србије у НАТО, али да се залаже за сарадњу у оквиру Партнерства за мир. Понош је додао да је гласање Србије у УН урађено под притиском западних сила и да он има поуздана сазнања да је "одлазећи председник обећао да га не притискају да уводи санкције Русији до избора" а да је својим гласачима обећао нешто друго.

Он је на телевизији Прва рекао да је сарадња са Партнерством за мир неопходна јер је Србија окружена НАТО земљама, а НАТО је одговоран и за заштиту српског становништва на Косову.

„Да нешто што сам радио није ваљало, ова власт би то за десет година променила“, рекао је Понош и додао да су промене у војсци урађене „у циљу маркетинга“.

Понош је рекао да ће његов први потез кад постане председник бити да поштује Устав и да ради оно што се није радило претходних година.

"Да поштујем Устав, а од техничких ствари да дам мандат новој Влади коалицији која ме је предложила да будем председнички кандидат. Најважнији задатак председника Србије је да поштује Устав и да уважи да све институције раде свој посао, да враћа јединство овом друштву што му такође Устав налаже. И наравно у областима у којима има надлежности, а то су одбрамбена и спољна политика, да ту надлежност испољи, а у осталом да не смета", рекао је Понош говорећи о првим потезима уколико би постао председник Србије.

Кад је реч о актуелној ситуацији у Украјини, Понош је рекао да би се трудио да води рачуна о интересима Србије.

"Да не обећавам једнима једно, а другима друго. Прилично је очигледно да је одлазећи председник гарантовао нешто својим гласачима, а нешто друго западном свету. Једне од њих ће да превари, а мислим да председник Србије не треба никог да лаже, ни гласаче ни народ, ни међународне факторе који итекако могу да направе штету Србији. Људима не треба прича као што одлазећи председник ради да ту кризу решава тако што тренутно има интензивнију комуникацију са Богом. Комуникација са Богом је доста приватна ствар, он одговара грађанима", рекао је Понош.

Осврнуо се на то да се председник Русије Владимир Путин увек укључивао у предизборну кампању Александра Вучића, а да га сада нема.

Када је реч о односу према Украјини, он је рекао да је први осудио угрожавање територијалног интегритета и да је агресија недопустива.

"Ја сам одмах рекао да је то недопустиво, агресија и војна интервенција на Украјину. Овој власти је требало два дана. Став је на крају био добар. Немам никакву замерку на тај став, али имам на начин на који је то урађено, јер је пласирано као део стратегије ширења панике, а у склопу предизборног амбијента од рефлексија тог рата на квалитет нашег живота. Власт није погрешила ни приликом гласања у УН, само што то није била одлука заснована на интересима и вредностима Србије, већ је то била последица страних притисака", рекао је Понош.

На питање да ли мисли да је погрешио што је коментаришући сазивање седнице Савета за националну безбедност због рата у Украјини рекао да је Вучић краљица драме и да заказује нешто хитно за сутра увече.

"Нико не спори значај теме, али ако је то нешто хитно онда је то за два сата. Одлазећи председник тада је био у Београду, а више пута је тако заказивао хитне седнице за неколико дана. И онда пред почетак седнице поставите камере на уласку у Председништво, а након ње отпутује човек у Монако да гледа позоришну представу одакле даје информације", рекао је Понош и додао да је све изречено у циљу ширења панике у којој ће "отац нације да спаси све".

Понош је додао да је гласање Србије у УН урађено под притиском западних сила и да он има поуздана сазнања да је "одлазећи председник обећао да га не притискају да уводи санкције Русији до избора" а да је својим гласачима обећао нешто друго.

Шта је Додик рекао о забрани Сарајева да проф. Ковић оде у БиХ сазнајте ОВДЕ.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА