Најновије

НАЈСУРОВИЈЕ ОРУЖЈЕ УПОТРЕБЉЕНО У МАРИУПОЉУ: Позиције ''Азова'' спржене (ВИДЕО)

Борба за Мариупољ се наставља. Да би уништила положаје екстремистичког пука ''Азов'', руска војска је користила тешке вишецевне системе бацача пламена ТОС-1А Солнцепек.

Солнцепек (Фото: РИА Новости)

У Мариупољу се настављају жестоке уличне борбе. Један од кључних чворова одбране града је фабрика Азовстаљ. Ту су се укопали припадници пука '’Азов'’.

За уништавање непријатељских положаја руска војска је користила ТОС-1А Солнцепек. Припадници '’Азова'’ објавили су снимак гађања Азовстаља снимљен дроном. Показује како су положаји у фабрици погођени термобаричном муницијом.

Снимљен је и моменат испаљивања термобаричних прокектила на позиције '’Азова'’.

ТОС-1А „Солнцепек“ је модернизација совјетског тешког вишецевног система бацача пламена ТОС-1 „Пинокио“. Ово оружје је настало на шасији тенка Т-72 2001. године. Способно је да испаљује димно-запаљиву и термобаричну муницију калибра 220 мм на удаљености до 3.000 (а најновијим ракетама до 6.000) метара.

Тешки вишецевни систем бацача пламена ТОС-1А коришћен је током војне операције у Сирији, сукоба у Нагорно-Карабаху 2016. и Другог рата у Карабаху 2020. У последњем случају, ТОС-ове су користиле и јерменска и азербејџанска војска.

Западни медији су ТОС-1А '’Солнцепек'’ назвали једном од најсуровијих врста оружја коју поседује руска војска, из разлога што буквално спржи погођене циљеве.

Окршај '’Азова'’ и руске морнарице погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА