Најновије

МЕДОЈЕВИЋ: Либерални капитализам је срушен

Председник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић, гостујући у емисији „Јутро“ на Првој, казао је да се у Украјини дешава врло озбиљна ситуација.

Небојша Медојевић (Фото: Јутјуб)

„Људи не схватају да се десио слом међународне архитектуре система безбедности и да улазимо у период нестабилности који неће кратко трајати. Рат је озбиљан у Европи, мења се свет, и последице су огромне, пре свега на економском плану, то су сви осетили. Пораст цене енергената, доћи ће до проблема у сандбевању“, казао је Медојевић.

Он је додао да ће криза погодити и Црну Гору, што ће представљати проблем, јер Црна Гора нема систем робних резерви.

„Црна Гора нема систем робних резерви, Ђукановић је то укино пре 10 година. Ми немамо Владу, Влада је пала. Имамо блокирану Скупштину и немамо осећај код политичке елите да се у свету нешто дешава. Ми мислимо да је то нека виртуелна игрица и да ће се појавити неки моћни чика из Брисела и Вашингтона и рећи Путину стани и да ће све то да се врати на почетну тачку. Свет није исти, никада се неће вратити“, нагласио је председник ПзП-а.

Медојевић је казао да ће нестабилност трајати годинама, да ће пореметити све основне параметре функционисања и „великих држава, а да не говоримо о малим, слабим, сиромашним, опљачканим, посвађаним државама, као што је Црна Гора“.

Либерални капитализам, истиче Медојевић, је срушен.

„Није увек моћ у Вашингтону, нити у Лондону или Берлину. Моћ се дигла на наднационални ниво, то је оно што зовемо дубока држава, па тек онда иду транснационалне корпорације и Владе“, казао је Медојевић.

Медојевић је казао да ће се рат завршити „вероватно капиулацијом украјинске војске или неким споразумима који ће сигурно бити у условима рата и страдања, ту ће бити много жртава“.

„Са друге стране, када сте ви војно слабији, као што је Украјина војно слабија, ту не треба да будете војни аналитичар. Погледате јавно доступне податке, видите колико је Украјина војно слабија. Ко је убедио лидере Украјине да ће неко други да гине за њихове интересе, тај није добро мислио украјинском народу и украјинском председнику“, казао је Медојевић.

Он је додао да су индоктринација и идеологизација рата једва врло опасна ствар, јер ствара стереотипе добрих и лоших момака.

„То радикализује људе у Украјини. Тамо неко изгуби жену, дете, породицу, изгуби дом, он постаје радикализован. Имаћете радикализацију и тероризам као одговор. Ових неколико наредних месеци, ви ћете у Украјини имати можда капитулацију регуларне војске, а наставак отпора терористичких структура које ће можда бити и финансиране споља или само ораганизоване због смрти и страдања. Руси ће постати непријатељи Украјини. Вероватно ће многи радикални Украјинци њих гледати као легитимне мете. То смо гледали у Ираку, у Сирији, у многим другим земљама када се заврши ратни конфликт, онда креће ера тероризма и ја се плашим да ће тај тероризам у Украјини бити подстакнут од Запада и глобалне дубоке државе“, казао је Медојевић.

Медојевић је нагласио да постоји претња да се сукоб у Украјини прелије и на Црну Гору.

„У Црној Гори живи око 20 хиљада руских држављана, имате и Украјинце. И сада тај ко је изгубио некога у Украјини, он може да види неку руску имовину или руски хотел, или Руса као непријатеља, и ето тероризма у Црној Гори“, нагласио је Медојевић.

О ратном злочину у Мариупољу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Борба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА