Најновије

Више од 70 јавних личности критиковалo гласање Србије против Русије у Генералној скупштини УН

Више од 70 јавних личности упутило је апел у којем се критикује одлука Србије да подржи резолуцију Генералне скупштине УН о осуди интервенција Русије у Украјини, преноси Танјуг.

Уједињене нације (Фото: Јутјуб)

„Најоштрије осуђујемо овај срамотни гест који је супротан најважнијим традицијама и животним интересима српског народа. Оно што је званична Србија, упркос масовном расположењу српског народа, урадила у Уједињеним нацијама 2. марта 2022. остаће љага на образу нашег покољења'', наводи се у тексту апела за подршку Русији.

У прогласу, чији су потписници, поред осталих, академици Матија Бећковић и Слободан Реметић, новинар Ђуро Билбија, као и Данило Н. Баста, наводи се да је након осам године агоније, започете насилним свргавањем легално изабране власти 2014. у Украјини, а обележене непрестаним страдањем цивилног становништва, сталним гранатирањем Донбаса, организовањем бројних диверзантско-терористичких акција, застрашивањем грађана који другачије мисле, ограничавањем основних људских права и слобода, реафирмисањем нацистичке идеологије и бујањем екстремизма, претварањем Украјине у средство продора НАТО ка руским границама, ''Русија отпочела војну акцију у циљу одбране руске државе и руског народа, у циљу демилитаризације и денацификације Украјине''.

''То је директна последица тога што су политичке елите Украјине, уз отворену подршку својих западних ментора, упорно избегавале да примене договоре потписане у Минску још 2015, верификоване Резолуцијом 2202 Савета безбедности, чиме би се мир сачувао без даље ескалације кризе и нових ратних разарања'', наводи се, поред осталог, у прогласу.

На самом крају текста прогласа, потписници осуђују, како наводе, ''неразуман и недостајан потез српских власти у УН према Русији и према руском народу''.

Међу 76 потписника апела су, како је саопштено, и проф. др Милош Ковић, проф. др Душан Пророковић, проф. др Часлав Д. Копривица и проф. др Синиша Атлагић.

Какав доказ против НАТО пакта има ДНР, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА