Најновије

"Тражимо хитно укључење струје и отпис дуговања за 7500 нишких породица"

- У Нишу без струје живи 7480 породица од којих већина, због сиромаштва, болести, незапослености, великог броја деце, старих и немоћних лица, јесу угрожени потрошачи. Уместо да терет кризе понесе најбогатији део друштва, припадници новообогаћене елите су заштићени и не плаћају милионска дуговања, а са друге стране, читав један град сиромашних људи живи без струје и без могућности да је икада добију - саопштио је  Патриотси блок за обнову Краљевине Србије Двери-ПОКС.

Они поручују да највећи број ових најсиромашнијих Нишлија живи без струје годинама, а међу њима је велики број бивших радника пропалих нишких државних предузећа којима држава и даље дугује стотине милиона евра неисплаћених зарада.

- Највећи део ових људи прима социјалну помоћ и њима, по чл. 86 Закона о заштити потрошача који регулише „осетљиве потрошаче“, струја и не би смела да буде искључена. Великом броју ових домаћинстава су струјомери скинути и однети, искључења су вршена без присуства потрошача, без неопходних доказа и ти људи више не знају како да их врате. Радна група коју је помпезно најавила градоначелница Ниша Драгана Сотировски, пребацила је решење проблема на ресорно Министарство и ЕПС, па је само десетак домаћинстава проблем решило. Ниш је, нажалост, постао познат и због самоубиства оца вишедетне породице због дуга за струју од 200 евра – наводи коалиција Двери-ПОКС.

О стању у коме живи 7500 породица без струје говорио је Зоран Павловић, представник Удружења „Жртве транзиције“ као и Љубан Јанаћков, човек коме је због канцера одстрањено плућно крило и један од 25 хиљада Нишлија који годинама живе без струје. Покрет за обнову Краљевине Србије (ДВЕРИ-ПОКС) Ниш захтева хитно укључење струје за готово 7500 породица, отпис застарелих дуговања и минималне рате отплате без обзира на висину дуга како би се заштитили најугроженији потрошачи.

- Српско друштво је дубоко неправедно, јаз између богатих и сиромашних је највећи у Европи, стопа сиромаштва је 24,2%, па је сваки четврти грађанин или 2,5 милиона људи сиромашно. У Нишу и на Југу Србије ови су подаци још катастрофалнији. Неправда према сиромашнима који својом потрошњом пуне 60% српског буџета, и привилегије богатих Нишлија, ЕПС-ових дужника, говоре о томе да је локална власт у Нишу, на челу са градоначелницом Сотировски утростручила беду Нишлија, јер је од 2500 породица без струје до пре две године, сада тај број увећан на 7500 породица – наводе  они.

У Програму „За државу која брине“ ДВЕРИ-ПОКС предвиђају социјално-економске мере које треба да заштите најугроженије.

- Нишу је потребна ПРАВДА и ми ћемо је донети. Смањење сиромаштва могу да донесу само мере које ће смањити и казнити корупцију, извршити прерасподелу богатства, терет кризе пребацити на новообогаћену елиту, а грађанима Ниша омогућити елементарно благостање – закључује се у саопштењу Патриотског блока за обнову Краљевине Србије Двери-ПОКС (Ниш) које су потписали проф. др Тамара Миленковић Керковић (Двери) и Никола Митровић (ПОКС).

Поруку Бошка Обрадовића лидера Двери поводом 8. марта погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА