Најновије

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Да ли је безбедност региона угрожена због ситуације у Украјини?

Да ли је безбедност региона угрожена због ситуације у Украјини?

Фото: Медија центар Београд

Пише: Џевад Галијашевић

Безбједност угрожавају западне дипломате, западне војне структуре и њихови послушници у Сарајеву. Они парадирају тенковима, стежу омчу око Републике Српске, пријете ликвидацијом Милораду Додику и мирно гледају на то што Изетбеговић каже да је Устав БиХ - лудачка кошуља.

Лудачка кошуља је био Алија Изетбеговић и није могао да је са БиХ скине ни Дејтонски споразум јер није разоружао лудаке.

Дешавања у Украјини служе Западу као згодан алиби да дестабилизује БиХ - најављују да ће они будно пратити шта Русија ради у БиХ".

А Русија ништа не ради!

Њемачка је та која у Бундестагу расправља и најављује слање својих војника у БиХ - милитаризацију!

Поједини НАТО сегменти помињу наоружавање СДА! Кажу да је то наоружавање Оружаних снага, али није, јер они наоружавају Азов, Ајдар, Десни сектор, Плави сектор - а то је СДА. Наш Азов се зове СДА. Запад жели да их наоружа!

Важно је да знате на којој сте страни. Да ли сте на страни оних који вас 100 година разарају и уништавају - кроз Аустроугарску, Други свјетски рат и Трећи рајх, те вам на крају раскомадају државу за коју сте дали трећину становништва и подјеле је Независној држави Хрватској, Великој Албанији, Великој Бугарској, а онда се деведесетих врате да вам то понове - бомбардују Републику Српску Крајину, Републику Српску, прогоне Србе из Хрватске у операцији Олуја, а онда 1999. долазе да бомбардују и Србију, и отимају Косово на силу!

Ми данас треба да разговарамо о томе шта Русија ради у Украјини.

А ради оно што ми нисмо имали петљу и снагу и оно што ми нисмо могли: да се разрачунамо са нацистичком копилади која жели да промени резултате Другог свјетског рата.

Ми смо побједили у Другом свјетском рату, али је он наставио да се води и данас, само другим средствима.

Оно што је питање за нас је: да ли уопште може да постоји дилема коме свијету припадамо и како разумијемо догађаје у Украјини?

Можемо ми причати о цјени гаса и неке површне глупости и да окренемо главу од тога како се руши систем који је био злочиначки по својој природи.

Тај злочиначки систем избацује Русију из система људских права.

Гадафи и Либија су били избачени на тај начин, а сада Либија није држава него је пљачкају Британци, Французи и Турци.

Шта раде Американци  у Ираку? Шта ради Ал Каида која држи Идлиб у Сирији? Шта раде Американци и Турци у Сирији - пљачкају нафту и говоре о људским правима. Шта раде у Јемену? Убили су ујединитаеља Јемена, поцјепали земљу на два дијела, пале је и разарају!

О томе се не говори.

Ни о Косову*!

Дакле, када слиједите политику Запада и кажете "ми желимо у ЕУ", да ли размишљате које су консеквенце вашег политичког опредјељења које нам потурате као стратешко?!

Смијете ли питати европске господаре шта то значи за Србе у БиХ и Републици Српској?

Ако слиједите западну политику, шта ће се десити са Косовом?

Ако слиједите западну политику, какво је мјесто у тој архитектури за Србе у Црној Гори? Шта ће бити са Србима у Хрватској?

Смијемо ли то питати, па рећи - коме ми лажемо о партнерству, коме ми подваљујемо да је лагодна политика данас подржавати Русе.

Данас Русију само кукавице не смију подржати!

Желите ли да вам причам како је живјети у зеничко-добојском кантону, у Федерацији БиХ - да вам препричам све оружане и неоружане нападе? Али, морате знати коме припадате!

Не очекујем да то цијене ни институције Србије ни Републике Српске, него хоћу да знате шта је моје увјерење и гдје ја припадам!

Политички став значи преузимање одговорности.

Смијете ли преузети одговорност као држава и рећи да је ово митски сукоб добра и зла у коме је Украјина злоупотребљена - у њој се сукобљава НАТО пакт са Русијом. Сукобљавају се свим механизмима - и хибридним ратовима, и кроз институције УН, економским санкцијама и другим.

Србија је све то прошла, ништа је ово није изненадило.

Србија мора исто тако да преузме одговорност.

У Републици Српској се већ формулише став и мисао да су сами. Да ће бити пуштени низ воду па да ту нико нема храбрости ни да оспори Кристијана Шмита који се на крају шепури и на Косову*.  

Да нико ту нема храбрости да доведе у питање легитимитет страшне политике у којој се НАТО оклопни транспортери шетају по Бањалуци.

Нико их не пита шта тамо раде, јесу ли они неки позорници - јавна полиција, уређују ли јавни ред и мир?

НАТО, који има хиљаде механизама, има све информације са терена и зна све што се дешава (број, стање људства у полицијским и безбедносним структурама) а опет пошаље  војну силу да застрашује и трауматизира народ.

У Бундестагу обмањују народ да се у Босни нешто дешава, па ће они послати војску да се то нешто спријечи. А дешавате нам се ви, господо, са Запада и то посљедњих 100 година!

Људски је да се то окарактерише правилно и да се преузме одговорност!        Свакодневно ми, у животу, преузимамо одговорност за своје ставове. Неко је спреман да преузме одговорност, а неко није спреман. Неко се заклања изнад интереса државе и каже: ја морам на цијелу државу мислити!

А шта ће ти Србија без Косова? Шта ће ти Србија ако згазе и удаве Републику Српску? Шта ће ти Србија ако Срби у Црној Гори буду почишћени као у Хрватској?

О каквој ми то онда Србији будућности говоримо? О Србији која се мишевима клања! Која ћути на увреде Куртија-Муртија, на увреде које свакодневно долазе са Запада и која ћути док јој отимају територију! Док јој отимају историју! Док јој фалсификују идентитет!

Док је шпартају и премрежавају  неонацистима на исти начин на који су то урадили у Украјини!

Дакле, морамо препознати зло. Није лагодна политика рећи свој став. Али, наш став је преузимање одговорности у једином животу који имамо.

Дакле, имамо и ми одговорност према својој породици и пријатељима, али је дужност да преузмете одговорност - ово је тренутак у коме се руши стари поредак.

Ово јесте тешко вријеме које треба издржати, али треба и јасно дефинисати и разликовати пријатеља од непријатеља.

Нико не каже - дигнимо пушке на непријатеља, али морамо дефинисати на којој страни историје ми јесмо данас!

И још да кажем, бошњачка муслиманска заједница припада америчком исламу. Мало британском, а углавном америчком. То смо видјели на конференцији 57 муслиманских земаља, у Исламабаду, гдје је пакистански премијер указао да су стратешки партнери исламског свијета УН, Руска Федерација и ЕУ.   Нема Велике Британије, нема Америке и нема Аустралије. Дакле, нема англосаксонских разбојника који су заједно са Бакиром и Исламским братством заробили Сарајево.

Исламски свијет је показао свој став кроз Ерогана, кроз Иран који је чврсто уз Русију, кроз Сирију, а прије десетак дана је и саудијски престолонасљедник Смалман бин Абдулазиз одбио телефонски разговор са предсједником Америке. А прихватио је са Индијом и ОПЕКОМ размјену нафте у матичним валутама.

То је сахрана петродолара.

Петродолар пада на два најважнија произвођача – ОПЕК-у и Русији.

Исламски свијет се опредјелио, видјели смо уздржаност на гласању у УН.

Дубоко вјерујем да је Русија добро процијенила шта ће се дешавати, да је  одредила циљеве денацификације и демилитаризације.

Демилитаризација не може да се уради тако што ћете брзо освојити територију и успоставити нове границе, а оставити велику силу наоружања и војске чија је половина нацистички оријентисана кроз разне неонацистичке покрете и Националну гарду као дио Министарства унутрашњих послова. Морате уништити то оружје, ту војну технику, нацисте.

Извор: Факти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА