Најновије

ВУЧИЋ ПРЕД ОДЛАЗАК У ЗАГРЕБ: Моја је обавеза да не дозволим да Србија буде понижавана!

Идем у Хрватску са жељом да учинимо нешто заједно за будућност, рекао је председник Србије Александар Вучић и истакао да ће у Загребу разговарати о билатералним односима, а то значи о питању границе, несталих, односу према Србима у Хрватској и Хрватима у Србији, те унапређењу економских односа.

Вучић пред одлазак у Загреб (Фото: принтскрин)

Мир и стабилност је моја кључна порука, али Србија неће бити слабија да би неко други био задовољан, поручио је председник Србије уочи званичне посете Загребу, која је усијала атмосферу у Хрватској до неуобичајених размера. Аналитичари оцењују да је Вучићева посета значајан искорак али и да Загреб није обезбедио услове за успех посете. - Не секирам се због кампање која се води у Хрватској против мене, мој посао подразумева да не реагујем лично, већ у интересу Србије и њених грађана, нагласио је председник у разговору са новинарима у Батајници. Истакао је да се никоме не додворава, па свакако неће ни хрватском руководству, које, пре свега премијер Андреј Пленковић, најављује да жели и разговор о ратној одштети. - Не дозвољам и не могу да дозволим, а и моја обавеза је да не могу да дозволим да Србија буде понижавана. Не додворавам се ни српском народу, нећу ни хрватском руководству. Морамо да размишљамо о будућности, шта можемо да радимо за будућност наших грађана, додао је Вучић. Истакао је да за нашу страну нема табу-тема, те да ће Пленковић у том погледу добити одговоран и озбиљан одговор. - Само кажем да ће он добити озбиљан и одговоран одговор српске стране и немамо проблем са отварањем било које теме, рекао је председник Србије. Навео је да је очигледно да имамо различите ставове о прошлости. - Сматрамо да се то тиче само сукоба 90-их, а нисам знао да су тако велика различита виђења у односу на Други светски рат, нагласио је Вучић. У Хрватској ће, како каже, бити говора о тешким питањима, међу њима и о несталима, али о свим несталима, и Србима и Хрватима. Што се тиче извињења, рекао је да није неко ко воли да неког приморава на било шта. Додао је да је, много више од извињења која, како примећује, "не зна шта су нам донела", он за то да се види шта све може да се уради за Србе у Хрватској и Хрвате у Србији.

"Решити проблеме који оптерећују"

Најважније је, каже, решити проблеме који оптерећују односе, пре свега да се уради нешто добро за припаднике два народа у Србији и у Хрватској. Најавио је да ће разговарати са представницима СПЦ и Срба у Хрватској, али и, по први пут, са кардиналом Бозанићем. - Идем сутра у Хрватску, где ћу први дан да разговарам са званичницима, са председницом, премијером и представницима Сабора. Разговараћу и са представницима Митрополије СПЦ, а имаћу прилику да разговарам и са кардиналом Бозанићем, са највишим представником католичке цркве у Хрватској, објаснио је Вучић новинарима у Батајници. Навео је да је разговор са кардиналом веома важан за даље унапређење поверења католика и православаца, као и за бољи однос који треба да постоји између две цркве. - На дневном реду биће и унапређење економских односа. Мислим да ту имамо великих резерви и да много тога можемо заједнички да урадимо на унапређењу инфраструктурних пројеката. Биће речи и о европеизацији целог региона и како да заједнички радимо да регион буде стабилан и миран, рекао је председник Србије.

"Не занимају ме увреде"

Нагласио је и да га се не тиче то што ће неко да га назове "четником", односно "бахатим четником", зато што је рекао да прича о ратној одштети јесте прича о мачу са две оштрице. - Ако сам због тога четник... Ни са очеве, ни са мајчине страхе, случајно се догодило да нико није био у четницима. Ако причају о последњем рату, мој отац је из Чипуљића код Бугојна, а Хрвати су нам спалили све куће, ми ниједну. Нама су све куће спаљене. Можда о увредама и нападу које неко организује се понајбоље види његова слабост, а не она неког кога вређате, поручио је председник. Подсетио је, како је рекао, "неке овде у Србији", да се 1990, 1991, 1992. није бавио политиком, већ тек од септембра 1993. године, те да "када изговарају некакве глупости и говоре неистину то треба да знају". - Посао је наш да водимо Србију, која је снажнија, а снажнија је када има добре односе са комшијама, када напредује њена економија, смањује се јавни дуг. Србија ће бити све снажнија, никоме због тога не желим да се правдам, нагласио је Вучић.

"Добро је да препознамо поруке Срба"

Упитан да ли очекује да ће Срби из Вргинмоста бити отворени у разговору, Вучић је одговорио да то не очекује, али да очекује да препозна шта су поруке и проблеми. - Нико неће сасвим слободно да говори, али добро је да се чујемо, нагласио је председник. На питање да ли је Декларација коју су он и председница Хрватске потписали мртво слово на папиру, Вучић је одговорио да није тако, јер ће неки Срби у Хрватској добити струју, а ми смо асфалтирали путеве у Таванкуту. - Сигурно је да ћемо и о томе разговарати и да видимо како даље да унапређујемо живот Срба и Хрвата. Било шта да постигнемо биће добар резултат, закључио је Вучић. Поручио је да је већ много раније одлучио да иде у посету Загребу и да не мисли да постоје безбедносне претње. - Не плашим се - рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у вези са најављеним протестима. - Не плашим се, водиће рачуна о мени тамо, не секирам се, то ме уопште не занима - мој посао је да бринем о народу, а не народ да брине о мени, нагласио је Вучић.

"Верујем у добре намере Колинде Грабар Китаровић"

Вучић је изјавио да верује у добру намеру Колинде Грабар Китаровић и да у Загреб, као што Србија и иначе ради, носи поруку мира и неопходности стабилности у региону, јер се само на тај начин може обезбедити даљи развој. Одговарајући на питања новинара о атмосфери која је створена у Загребу пред његову посету, укључујући позиве да ролетне буду спуштене, те протесте који се најављују, Вучић је рекао да када се спуштају ролетне не може добро да се види, као што када се лупа у шерпе - не можете добро да чујете. - Идем да видим све што треба да видим и да чујем шта треба, рекао је Вучић и истакао да верује у добре намере хрватске председнице. Додао је да очекује да ће тамо бити и разних ствари, трикова, да му говоре увредљиве речи и шаљу такве поруке... - Не сумњам да ће тога бити - рекао је Вучић, али и навео да је у српско-хрватским односима реч о дугачком процесу, где ће сви морати да разумеју да не можемо једни без других. Али, истиче, неће дозволити никоме да унижава Србију. - Тај филм нећете да гледате, додао је председник и подсетио на догађања у Сребреници, наводећи да ни тада, када му је био живот угрожен, није сагињао главу. - Рекао сам себи 'немаш право да сагињеш главу, представљаш Србију и на то немаш право', додао је. Поручио је и да, ако неко мисли да га вређа, нека то и чини – образ, истиче, не може да му укаља на тај начин, јер образ само сам себи човек може да укаља.

"Ми смо задовољни када се наше комшије код нас добро осећају"

На питање да ли мисли да је икакав договор могућ у атмосфери која влада у Загребу, Вучић је захвалио новинарки што је рекла да је реч о атмосфери у Загребу, јер у Београду такве атмосфере није било када је председница Хрватске долазила на његову инаугурацију. Како је рекао, тада није било проблема са заставицама и то никоме није било важно, додајући да је Грабар Китаровић била "велика звезда" инаугурационог пријема и да нама то није сметало, већ смо били задовољни што се наше комшије добро осећају и доносе поруку пријатељства и мира. Поводом онога што се објављује по локалним телевизијама у Хрватској претхотних дана, каже да на то може само да слегне раменима и "гура даље". - Оно што сам рекао то и мислим – да Срби и Хрвати у будућности немају препрека за боље односе, а дневно-политичка ситуација која је некоме можда потребна, мени није, ни из једног разлога..., рекао је Вучић истичући да "на жалост оних који говоре да је Вучић популиста", он ниједан резултат није остварио на популистичким мерама, већ напротив, најтежим могућим. Без демагогије и популизма, каже, тражио је и радио на томе да се спроведу економске реформе и уради нешто за земљу и успевао у томе, те да ни данас није време да ружним изјавама стиче политичке поене у Србији. - Ови људи неће чути ниједну ружну реч, јер мир и стабилност морају да буду наша порука, назначио је председник Србије. Како је поручио, Србија неће бити слабија да би неки други били задовољнији, нити лошије место за живот, да би неки други били срећнији и себе сматрали успешнијим. Србија ће, истиче, бити економски јача, политички моћнија, и градиће пријатељства. - И због тога не мислим да се некоме извињавам и правдам, закључио је Вучић.

О убиству Ивановића

Било ко да је убица, Србин, Албанац, странац, надам се и изражавам наду да ће убице бити откривене и процесуиране, а Београд ће сарађивати по том питању са Приштином, рекао је председник Вучић. Додао је да Србија жели да истрага иде брже, те да што пре дођемо до резултата. - Ми већ имамо неку слику, али не бих да говорим ништа званично, сачекаћемо и надам се да ће убице бити похватане и ми ћемо сарађивати с Приштином на сваки начин, рекао је Вучић. Шта по мишљену Александра Вулина очекује председника Србије у Загребу, прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА