Најновије

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ ПРЕДВИЂАЈУ ХАОС: Очекује нас мајка свих криза области енергетике, финансија и хране!

Чак 1,7 милијарди људи у свету, од којих трећина већ живи у сиромаштву, угрожено је, наводи Антонио Гутерес, генсек Уједињених нација.

Рат у Украјини изазвао је највећу кризу у области хране, енергетике и финансија, која сада прети за изазове пустош, нарочито у економијама сиромашнијих земаља, навео је Антонио Гутерес, генерални секретар Уједињених нација. Он је говорио не представљању првог извештаја новоосноване Групе за одговор на глобалну кризу хране, енергената и финансија, која је формирана у првим данима руске инвазије на Украјину и чији је задатак да се бави управо актуелном хитном ситуацијом.

Расељавање у Европи

Руска инвазија довела је до "хуманитарне катастрофе застрашујућих размера" и овај рат "све више постаје питање живота и смрти за угрожене људе широм света", уверен је Гутерес. - Сведоци смо трагедије која се одвија у Украјини: градови бивају сравњени са земљом, људи пате и страдају у својим домовима и на улицама, а у току је и најбрже растућа криза расељавања у Европи од Другог светског рата. Ван граница Украјине, далеко од пажње медија, овај рат је покренуо и тихи напад на свет у развоју - навео је Гутерес.

Он је указао да Украјина и Русија производе 30 одсто пшенице и јечма, петину кукуруза и више од половине сунцокретовог уља у свету: - Житарице које производе ове две земље хране најсиромашније и најугроженије, с обзиром на то да је реч о трећини пшенице коју увози 45 афричких и најнеразвијенијих земаља. Додао је да је Русија истовремено највећи светски извозник природног гаса и други највећи извозник нафте. - Овај рат пољопривреднике спречава да обрађују усеве, доводи до затварања лука и обустављања извоза житарица, чиме се нарушавају ланци снабдевања и долази до вртоглавог раста цена. Многе земље у развоју још покушавају да се опораве од последица пандемије коронавируса, а су истовремено оптерећене никад већим дугом и растућом инфлацијом - навео је Гутерес.

Цена хране

Указао је да су цене пшенице и кукуруза порасле 30 одсто од почетка године, да је цена сирове нафте брент порасла више од 60 одсто у 2021. и да су цене природног гаса и ђубрива дупло веће него пре годину дана. Гутерес је казао да неке од земаља већ клизе из стања угрожености ка кризи и озбиљним социјалним немирима: - Знамо да корени многих сукоба леже управо у сиромаштву, неједнакости, неразвијености и осећају безнадежности. Иако већи део света изражава све већу солидарност с народом Украјине, нису видљиви знаци подршке за 1,7 милијарди других потенцијалних жртава овог рата. Имамо јасну моралну дужност да подржимо и њих, и то свуда.

О украјинским нападима на територију Русије читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА