Најновије

ЕУ СЕ НАДА БАНКРОТУ РУСИЈЕ: ''Питање времена''

Банкрот Русије је само питање времена, а овим ратом председник Русије Владимир Путин уништава и сопствену државу и будућност њеног народа, изјавила је данас председница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен.

Русија и ЕУ (Илустрација: РИА Новости)

У интервјуу за немачки лист „Билд”, она је рекла да санкције продиру све дубље у руску економију сваке недеље и да је извоз у Русију пао за 70 одсто.

„700 руских авиона је изгубило лиценцу због недостатка резервних делова и ажурирања софтвера. Стотине великих компанија и хиљаде експерата окрећу леђа тој земљи. Према садашњим прогнозама бруто домаћи производ у Русији ће пасти за 11 одсто”, истакла је она.

На питање о припрема за увођење шестог пакета санкција Русији, Фон дер Лајенова је казала да ЕУ наставља да посматра банкарски сектор, посебно Сбербанку, која сама чини 37 одсто руског банкарског сектора, али да, наравно, постоје енергетски проблеми.

На констатацију да државе ЕУ сваког дана плаћају Русији 450 милиона евра само за испоруке нафте, она је навела да је примарни циљ смањити Путину приходе.

„Али нафтом се тргује на глобалном нивоу. Оно што не би требало да се деси јесте да Путин наплаћује још више цене на другим тржиштима... Зато тренутно развијамо паметне механизме како би нафта могла да буде укључена у следећи корак санкција”, нагласила је председница Европске комисије.

Она је изјавила да Украјина може да победи у рату и да је храброст и отпор Украјине импресиван.

На питање да ли победити значи поново отерати Русију из источне Украјине, Фон дер Лајенова је рекла да победа значи да у Украјини поново влада мир, а под којим условима, то Украјина одлучује сама.

На констатацију „Билда” да се у Украјини прикупљају докази о ратним злочинима, Фон дер Лајенова је истакла да је чврсто уверена да ће починиоци бити кажњени за своја зверства од стране међународног суда.

„Формирали смо истражни тим са Украјином да пружимо информације Међународном суду правде. Постоје бројни докази о злочинима које су починили руски војници. Али не треба само непосредни починиоци да буду изведени пред лице правде, већ и они који су одговорни за овај рат који је коштао живота хиљада цивила. Путин је одговоран за овај рат, он је наредио инвазију и вуче све конце”, казала је она, преноси Танјуг.

Фон дер Лајенова је истакла да морамо учинити све да се рат што пре оконча, али и да се у исто време припремимо на чињеницу да би, у најгорем случају, рат могао да траје месецима, па и годинама.

О ситуацији у Мариупољу прочитајте и погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА