Најновије

ПОЛИЦИЈА КУПИЛА ОРУЖЈЕ ЗА РАЗБИЈАЊЕ ДЕМОНСТРАЦИЈА: У неким државама је забрањено (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова је купило уређај LRAD америчког произвођача Genasys, који су амерички полицајци протеклих година користили ради контролисања гомиле, пише Директно.рс. Након употребе на протестима против естаблишмента и на демонстрацијама изазваних убиствима Афроамериканаца, у појединим државама САД ово звучно оружје је забрањено, јер се верује да изазива главобољу, панику и потенцијално оштећење слуха.

Полиција (Фото: Јутјуб)

Коришћење LRAD-а је изазвало бројне осуде у светској јавности из разлога нехуманости његове употребе, посебно јер је употребом тог оружја дошло до оштећења слуха више учесника протеста. Наведени уређај може развити звучну јачину чак до 160 децибела, док је оштећење слуха могуће већ код звучне јачине 120 децибела, што је пандан јачини звука коју ствара авион који полеће уколико се од њега налазите на удаљености од сто метара. Поређења ради, нормалан разговор је обично 60 децибела, док косилица може да достигне 90 децибела. Ниво од 130 децибела се обично сматра просечним прагом бола за већину људи.

Како портал Директно сазнаје, у прошлогодишњој набавци KRAD-а, учествовало је и државно предузеће "Југоимпорт- СДПР". Такође је занимљив податак да је набавка овог уређаја ишла преко фирме "Romax" из Новог Сада.

Зашто је LRAD забрањен?

LRAD је први пут доспео на насловне стране када је полиција у америчком граду Питсбургу употребила уређај да одбије антиглобалистичке демонстранте који протестују због самита Г20 2009. Видео са тог догађаја приказује демонстранте како покривају уши и повлаче се док LRAD монтиран на камион, који подсећа на сателитску антену, емитује буку високог тона, сличну аутомобилском аларму. У Питсбургу је полиција користила LRAD да упозори демонстранте да евакуишу градске улице око места самита. 

Американка Карен Пајпер је претрпела трајно оштећење слуха када је случајно ухваћена током дужег периода гласних емисија од стране LRAD оператера. Тужила је град Питсбург (под чијом су јурисдикцијом биле полицијске снаге) и добила пресуду, која је била значајна и историјска јер је признато да да се звук може користити као оружје и изазвати трајна телесна оштећења. Након тога је у већини држава забрањена употреба LRAD-а јер су покренути бројни судски поступци.

Извор: Директно/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА