Најновије

БИТКА ЗА ДОНБАС НАЈВЕЋА ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Напад почео артиљеријским и ракетним ударима, познат и датум завршетка

Неке процене говоре да ће Русија највероватније у овој великој операцији ангажовати додатни ешалон снага, које до сад нису укључиване у операцију, а у опцији су и резервисти који су стационирани уз само руску границу.

Тачно у 22 часа по средњеевропском времену снажном артиљеријском ватром из артиљеријских оруђа, вишецевних бацача ракета, крстарећих и балистичких пројектила који су засули градове на истоку Украјине Харков, Славјанск, Краматорск у региону Донбас и Николајев на јужном стратешком правцу у понедељак увече започела је дуго најављивана руска офанзива.

Неки медији је називају и највећом операцијом после Другог светског рата у Европи, по броју ангажованих снага и борбене технике, чији је циљ да се у "донбаском џепу" опколи више од 30.000 украјинских војника, што је мање од половине ангажованих снага на истоку Украјине.

Њима је са друге стране супростављено према неким проценама око 70.000 бораца армија ДНР, ЛНАР, руске војске, Нациоанлне гарде Русије из Чеченије, Ингушетије, али и једнице из Јужне Осетије, као и припадници ваyдушно-десантних једица, који су пребачени из околине Кијева.

Шта ко има од оружја

Руске снаге за напад, према информацијама Пентагона груписане су у 76 батаљонских борбених група од којих је свака састављена од 10 тенкова, 6 оклопних возила типа БТР-82А, 40 борбених возила пешадије, 12-20 самоходних артиљеријских оружја, 10 ПВО система, 15 теретних возила, 5 цистерни, 2 мобилне кухиње и укупно 700-1.200 војника. Од укупног броја борбених група 22 припадају руској армији.

С друге стране украјинске снаге које се састоје од више разбијених једница од којих су формиране ударне групе од 10-20 војника који су наоружани углавном противоклопним ракетама НЛАW и Џевелин, око 200 тенкова Т-64 и Т-72, вишецевним бацачима ракета типа БМ-21 и 27 типа град и ураган, али и тактичким балистичким ракетама Точка-У.

Модерно ратовање

На простору Доњецка према западу украјинска војска је од потписивања минског споразума према проруским снагама изградила значајна бетонска утврђења са чиме је пробој оклопним возилима на почетку рата учинила немогућим.

Због тога су снаге ДНР тај простор нападале тешком артиљеријом и ракетама, док су руске и проруске оклопне једнице кренуле према југу, градовима Херсону, Николајеву и Одеси како би се тај простор спојио у једниствену целину и имали компактну територију.

После пада Маријупоља претпоставка је да ће руска војска заједно са снагама милиције Доњецке и Луганске Народне Републике имати између 100.000-150.000 војника прекаљених у уличним борбама којима ће бити главни циљ да елиминишу „Оперативну групу Слобода".

Она, према неким претпоставкама, броји око 100.000 војника, којима је придодата и Територијална одбране са чиме су те снаге нарасле за неких још 30.000 војника на простору од Харкова до Николајева.

Појачање за Русију

Неке претпоставке говоре да би за затварање „донбаског котла" руске снаге могле да ангажују око 300.000 војника, око 1.000 тенкова Т-64, Т-72, Т-80, борбених возила пешадије БМП -1, 2, оклопне транспортере БТР-82А, око стотињак авиона и борбених хеликоптера.

Неке процене говоре да ће Русија највероватније у овој великој операцији ангажовати додатни ешалон снага, које до сад нису укључиване у операцију, а у опцији су и резервисти који су стационирани уз само руску границу.

До сада украјинске снаге на овом правцу су добили најсавременије противоклопно и противвазушно наоружање. Оно где имају највећи неодстатак је оклоп и артиљерија, као и дронови, јер доста тога што је прикупљено за напад на Донбас и Луганск који су требали наводно да почну 2. марта је уништено.

Руски напади на складишта горива, дисперзована складишта муниције и кључна саобраћајна чворишта претходних недељу дана верује се да су били део шире стратегије како би се борбени потенцијал украјинских снага на овом простору смањио и тиме да за нешто од две недеље остану без муниције и горива, са чиме би њихова предаја била неизбежна.

Шта су конкретно сенатори рекли Вучићу за односе са Русијом, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА