Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ: Крвави амерички бизнис преко туђих лешева

Бизнис изнад свега – тако би се могао укратко дефинисати основни принцип деловања и модел развоја Американаца. Прошле године војна помоћ Украјини која је стигла из САД порасла је двоструко, на 650 милиона долара. Али ове године амерички војноиндустријски комплекс је од председника Бајдена добио велики поклон: одлуку о испоручивању Украјини оружја у вредности од читавих 750 милиона долара. 

Пише: др Иван Пајовић

Ову суму ће практично између себе поделити само две компаније. Једна од њих, Рејтон Технолоџиз (Raytheon Technologies), остварује 90% прихода од државних наруџбина, које су углавном намењене агресивном наступу САД у спољној политици. Оно што доноси највећу добит је противтенковски ракетни комплекс Џевелин (Јаveline), којим се у последње време највише поносе Украјинци. Само овај модел оружја донело је корпорацији око милијарду ипо долара. 

Наравно, све то не пролази без корупције, јер велики бизнис увек иде под руку са великом политиком. Другим речима, велике корпорације се налазе под заштитом америчког естаблишмента. Само према јавно доступним подацима, сенатор Ричард Блументал је од компаније Рејтон Технолоџиз добио за своју предизборну кампању 258.000 долара. Пре око пет година Блументал је започео активно лобирање за доставу оружја Украјини, нарочито система Џевелин и Стингер, оправдавајући то нарастајућом агресивношћу Кремља. 

Ово је само један од примера, јер амерички војноиндустријски комплекс располаже једним од највећих потенцијала за лобирање у Вашингтону и сваке године троши десетине милиона долара на остваривање својих интереса оваквим путем. Он мотивише амерички естаблишмент да се што активније меша у различите међународне кризе како би у одређене регионе слао оружје или саме америчке трупе, па самим тим непрекидно увећавао свој доходак на рачун америчких пореских обвезника. 
Техника која је већ била на употреби код америчке војске биће упућена Украјини и потрошиће се у ратним дејствима. Исто важи и за „рупе” у наоружању које ће се појавити у армијама Пољске, Чешке, Словачке… због испоруке оружја украјинској страни. У исто време, амерички војноиндустријски комплекс ће бити затрпан новим поруџбинама, а војска САД ће се модернизовати. 

Због украјинске кризе вредности акција великих војноиндустријских компанија као што су Рејтон Технолоџиз, Локид Мартин и др. порасле су око 40–50% за само пола године. Вредност четири највеће компаније нарасла је на око 100 милијарди долара. Инвеститори очигледно рачунају не само на отезање украјинске кризе, већ и на хаотичност и непредвидивост у целом свету, на основу чега ће нарастати тражња за америчком ратном техником. Велика зарада се смеши захваљујући глобалним конфликтима и мноштву изгинулих људи.

У међувремену Бела кућа је изнела пројекат буџета за следећу годину у ком ће трошкови за војне потребе бити рекордни, а дефицит ће прећи трилион долара. Буџет намењен Пентагону у овој години чини 770 милијарди долара, а тај новац се, иронично речено, мора „паметно” потрошити.

Овакав амерички крвави бизнис траје више од двадесет година. Американци прво изазивају конфликт, а онда под изговором борбе за слободу, демократију и људска права продају оружје зараћеним странама. САД су без сумње највећи ратни злочинац на свету, јер је због оваквог понашања до сада погинуло око 20 милиона људи. Ирак, Либија, Сирија, Авганистан… све су то биле „ресурсне кампање”. По правилу, после уласка америчке војске гасне и нафтне компаније прелазиле су под контролу Вашингтона. Американци су на црном тржишту продавали нафту талибанима и Исламској држави, против којих су ратовали. 

У исто време, САД желе да применом санкција због рата у Украјини сломе једног од главних конкурената, руски војноиндустријски комплекс ограничавањем и ремећењем његових ланаца снабдевања, нарочито у сфери електронике. Циљ санкција је и обуздавање главног руског извора финансија, а то је енергетски сектор, премда ће за то требати много више времена.

У сврху оваквог деловања Американци на многим местима у свету задржавају неки облик замрзнутог или тињајућег конфликта, како би га, у сврху својих грабежљивих интереса, по потреби разбуктали. То важи, нажалост, и за регион Балкана. 

Текст је писан искључиво за портал Правда, преношење је забрањено без сагласности редакције. 

Остале текстове др Ивана Пајовића читајте ОВДЕ.

Како изгледа подземље Азовстала погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА