Најновије

А ОД СРБИЈЕ - МИРАН САН И МИЛИОНИ: Веселиновић ужива под санкцијама и истрагом

Контроверзни бизнисмен са севера Косова Звонко Веселиновић и даље је пожељан партнер у Србији. Његови послови цветају, упркос томе што се сумњичи за убиство Оливера Ивановића и његово се име спомиње у вези ноћног рушења у Савамали. Упркос томе што се нижу сведочења о његовој сарадњи са кланом Вељка Беливука и чињеници да се налази на црној листи САД, означен као вођа криминалне групе.

Фото: Јутјуб

Годинама уназад се уз име Звонка Веселиновића везују епитети попут криминалац, организатор барикада, господар севера Косова… У први план избија након што се његово име нашло у оптужници Специјалног тужилаштва у Приштини, за умешаност у убиство Оливера Ивановића. Он је уз Милана Радоичића био означен као вођа криминалне групе која је одговорна за убиство Ивановића.

О томе је недавно говорио и Бобан Богдановић, пријатељ убијеног криминалца Александра Глигоријевића Пукија, члана клана Вељка Беливука.

Богдановић је за КРИК испричао да му је пријатељ у аманет оставио истину о убиству Ивановића.

Његов пријатељ је, како тврди, настрадао 2020. од руке својих некадашњих сарадника – убио га је Беливук са члановима клана у кући у Ритопеку, а његово тело су искасапили и на леђима урезали реч “издаја” јер су открили да се окренуо против њих.

"7. март 2020. године ће ми до краја живота бити урезан у сећање. Након утакмице ФК Текстила, Александар и ја смо сели и разговарали. Он ми је рекао ко су организатори, ко је налогодавац а ко убица Оливера Ивановића. Оливера Ивановића је убио Љубомир Лаиновић, то је син жестоког новосадског момка Бранислава Лаиновића. Човек који је организовао долазак и логистику је Милан Радоичић. Онај који је наредио је Звонко Веселиновић", тврди Богдановић.

Александар Глигоријевић му је наводно испричао и на који начин је сазнао ове информације.

"Рекао ми је: "Ја знам све везано за убиство Оливера Ивановића." Александар ми је рекао да је новац, тих 50.000 евра добио од Беливука да се да Љубомиру за посао који је завршио. Када му је дао новац, Лаиновић се напио и почео да се хвали и рекао зашто је добио новац, јер је он тај који је "избушио" Оливера Ивановића. Звонко Веселиновић је преко Беливука тај новац дао Александру који је предао Љубомиру", тврди Богдановић.

Чији су момци били у Савамали

Веселиновића је недавно споменуо и сам Беливук говорећи о рушењу у Савамали.

Случај да група маскираних фантома на багерима, усред ноћи почне да руши објекте у центру града, у којима су махом биле смештене приватне фирме и занатске радње, до данас је остао незабележен. Грађани пред чијим се очима одвијао овај дивљачки и насилнички чин, узалуд су покушавали да у помоћ позову полицију, јер се на њихове вапаје нико није одазивао.

"Фантоми" су за неколико минута све сравнили са земљом, како би на том месту направили паркинг за фирму „Београд на води“.

Ни дан данас се не зна ко су били мистериозни фантоми на багерима, или „комплетни идиоти“, како их је тада назвао председник Србије Александар Вучић, док је обећавао да ће у потпуности расветлити овај случај.

Могуће расветљавање случаја донео је, ипак, Вељко Беливук.

"Уколико тужилац настави да подмеће доказе против нас и измишља, бићу принуђен да испричам све што смо радили за државу. Почећу од Савамале, а после ћу и о много тежим кривичним делима“, рекао је Беливук на саслушању и додао:

„Звонко Веселиновић, Сале и ја смо послали момке да руше у Савамали“.

Санкције САД

Ситуација се по Звонка Веселиновића додатно компликује када су у децембру прошле године САД објавиле нове санкције, а на списку се нашло и његово име.

У образложењу се наводи да је Веселиновић вођа организоване криминалне групе и један од најозлоглашенијих корумпираних личности на Косову. Наводи се и да је ангажован у шеми великих размера за подмићивање са косовским и српским безбедносним званичницима, који су омогућили трговину наркотицима и оружјем између Косова и Србије.

Из америчке администрације истичу како је организована криминална група Звонка Веселиновића оптужена за наводну умешаност у убиство Оливера Ивановића у јануару 2018.

„Веселиновић, Милан Радоичић, Жељко Бојић и Марко Росић, сви су наведени у оптужници за убиство, а сваки је имао своју улогу у атентату, односно злочиначком подухвату“, стоји, између осталог у образложењу.

Упркос свему томе, путарски послови Веселиновића и Радоичића у Србији се одвијају несметано. Али и многи други...

Послови с државом, подробан и за Телеком

Тако је, рецимо, фирма “Нови Пазар пут”, коју су у јануару прошле године купили Веселиновић и Радоичић, од почетка 2020. у просеку добијала бар један посао месечно на тендерима. Поред тога, у готово свим случајевима била је једини понуђач.

Ову фирму је у више наврата ангажовао град Нови Пазар, потом Тутин и Рашка, али и Београдске електране, Министарство привреде и Републичка дирекција за имовину.

Да је Веселиновић и даље пожељан партнер, говоре и ранија сазнања листа Нова која кажу да је позив за пословну сарадњу Веселиновићевој фирми “Бетоњерка Алексинац” недавно упутио и Телеком Србије.

Реч је о предузећу које је такође на црној листи САД и према коме су уведене санкције. С друге стране, предузеће Телеком Србија је у већинском власништву државе и спроводи набавку телекомуникационих материјала, односно бетонских стубова.

Како се може видети у документацији у коју је Нова имала увид, купује се више од 8.000 стубова, различитих димензија, врста, намена… Процењена вредност набавке је 120 милиона динара, односно око милион евра.

Да Веселиновић у Србији има повлашћени положај говори и то што Пореска управа сматра да није у интересу јавности да Инсајдеру достави податке о томе да ли је грађевинска фирма Инкоп, у власништву косовских бизнисмена Звонка Веселиновића и Милана Радоичића, исплатила порез чије плаћање јој је држава одложила пре више од пет година.

„Разматрајући природу тражених информација, као и ценећи околности за утврђивање постојања, односно непостојања оправданог интереса јавности да зна, овлашћено лице Пореске управе донело је одлуку да се одбије захтев за слободан приступ информацијама од јавног значаја“, наводи се у Решењу Пореске управе којим она одбија да достави одговор на питање да ли је фирма Инкоп исплатила свој порески дуг према држави, пише Инсајдер.

Према ранијем истраживању Инсајдера, фирми Инкоп Пореска управа је 2016. године одложила плаћање пореза у висини од око 380.000 евра, након што је као гарант да ће вратити дуг држави ставила под хипотеку четворособан стан и гаражу у Београду.

Плаћање пореског дуга одложено је на пет година што је уједно и законски максимум.

Како је одлука о одлагању донета 2016. а имајући у виду да закон прописује да је максимално одлагање плаћања дугованог пореза 60 месеци, уз могућност коришћења одложеног плаћања до 12 месеци, фирми Инкоп сигурно је до сада стигао дуг на наплату.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА