Најновије

УХАПШЕН НАЧЕЛНИК НОВОСАДСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Тужилаштво тражи притвор

Тужилаштво за организовани криминал предложило је суду да одреди притвор начелнику новосадске полиције генералу Слободану Малешићу, као и још двојици полицијских службеника и једном предузетнику који су ухапшени прошле ноћи под сумњом да су трговали утицајем и злоупотребили службени положај.

Слободан Малешић (Фото: Јутјуб)

Они су претходно саслушани у тужилаштву, а одлуку о притвору донеће судија за претходни поступак.

Поред Малешића, у овом случају су осумњичени полицијски службеник у Пријепољу Љубомир Станишић, службеник Управе криминалистичке полиције Драган Ковачевић, као и приватни предузетник Џенан Кујовић, који је и власник више привредних друштава из Пријепоља.

Њима се на терет ставља удруживање ради вршења кривичних дела, кривично дело трговина утицајем и кривично дело злоупотреба службеног положаја од 2018. до данас, саопштило је тужилаштво за организовани криминал.

Малешић се терети да је организатор ове организоване криминалне групе и да је користећи свој службени и друштвени положај посредовао да се не изврше службене радње које би се морале извршити.

Малешић је од Кујовића примао корист како би осталим осумњиченим полицијским службеницима, као припадницима организоване криминалне групе који су поступали по његовим налозима, усмено издавао налоге да у оквиру својих службених полицијских овлашћења не извршавају службене радње које би морали извршавати, а које се односе на откривање и прикупљање доказа ради подношења кривичне пријаве против осумњиченог Кујовића и одговорних лица у његовим привредним друштвима због незаконитог пословања.

Циљ им је био стицање финансијске користи себи и припадницима ове организоване криминалне групе.

Станишић и Ковачевић су имали задатак да пружају заштиту Кујовићу и члановима његове породице од кривичног гоњења и пружају савете о поступању пред надлежним органима по поднетим кривичним пријавама.

Тужилаштво додаје да је Станишић помагао Кујовићевом рођаку, а преко Кујовића, да избегне притвор за кривично дело насиље у породици.

Такође, Малешић је утицао на полицијске службенике да напусте место саобраћајне незгоде у којој је учествовало возило МУП у коме се превозио осумњичени Малешић, а између осталог и да се уклони напомена из јединственог информационог система МУП-а која се односи на обавезну контролу осумњиченог Кујовића и његовог возила.

Осумњичени Станишић и Малешић примили су корист и то Малешић у новцу и материјалним добрима за изградњу и опремање сплава на реци Сави, опремање стамбених објеката, уређење породичног имања као и новац на име наводне стипендије у корист његовог сина, а осумњичени Станишић за уређење стана, наводи тужилаштво.

Малешић на челу новосадске полиције од августа 2020.

Малешић је за начелника ПУ Нови Сад постављен 21. августа 2020. године.

Рођен је 29. јула 1976. године у Пријепољу, а на Полицијској академији у Београду дипломирао је 1999. године. Радни однос у МУП Србије засновао је 1995, а у Управи саобраћајне полиције је провео осам година, где је догурао до заменика начелника Управе саобраћајне полиције.

Кад је 2014. године именован директор полиције Владимир Ребић, Малешић је постављен за начелника Управе саобраћајне полиције, а онда је марта 2016. постављен за начелника у ПУ Крагујевац где се задржао до половине септембра те године, кад је постављен за Ребићевог помоћника.

У јуну 2019. године Малешић је унапређен у чин генерала полиције.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА