Најновије

ДР ПАЈОВИЋ: Амерички балтички пијун на потезу

Патуљаста прибалтичка држава Литванија умешала се у конфликт светских сила и одлучила да „узме за таоца” Калињинградску област Руске федерације. Прекид дипломатских односа Литваније са Русијом и забрана транзита преко њене територије може одрезати копнену везу ове области од остатка земље. Поставља се питање: да ли су ове мере плод одлука литванских званичника, или им је овако нешто као задатак „пришапнуо” хегемон.

Фото: Јутјуб

Пише: др Иван Пајовић

Литванија је спустила ниво дипломатских односа са Русијом позивајући натраг свог амбасадора из Москве. У Клајпеди је затворен руски главни конзулат, а руском амбасадору је поручено да напусти Литванију. Јавност је о овим потезима обавестио литвански министар иностраних послова Габријелус Лансбергис. Он је нагласио да се због Руске интервенције у Украјини разматра могућност потпуног затварања граница за Русију и Белорусију, али тачан датум за сада није одређен. Лансбергис је нагласио да после затварања граница неће бити обустављен транзит руског гаса и нафте преко Литваније (!!!). Дакле, Литванци би да напакосте Русима, али себи да не нашкоде, јер од транзита руских енергената добијају позамашну своту новца. 

Одмах после Литваније ниво дипломатских односа снизила је и Летонија. Како ово схватити? Да ли је Литванија кренула сама са иницијативом, или је просто неко искоришћава за тзв. више циљеве? Рекло би се да је пре у питању ово друго. Питање је и како ће на ове поступке реаговати Русија. Можда слично Кини, која је увела разорне санкције против литванске економије, пошто је ова патуљаста земља допустила отварање дипломатског представништва Тајвана на својој територији, признајући тако ову земљу као независну, а не као побуњени део интегралне територије Кине. 

Русија можда и неће драматизовати ситуацију, јер још није у питању потпун прекид дипломатских односа, будући да се амбасаде за сад не затварају. Потпун прекид би настао искључиво уколико би се Литванци на њега одлучили. У последње време управо Литванија предњачи у русофобији од све три прибалтичке републике, а чини се да је то и Русији најнепријатељскије настројена земља у целој Европској Унији, а у исто време и највише проамеричка, која као да се труди да је у манифестацији русофобије не претекну Чешка и Пољска. Управо је по захтеву САД Литванија дозволила отварање дипломатског представништво Тајвана и тиме изазвала кинеске санкције. 

Уколико транзит ка Калињинграду буде забрањен, овом граду и области неће бити лако, али неће ни Литванији, која ће управо због укидања тог транзита изгубити огроман новац. Како на ово Русија може да одговори, може ли некако казнити Литванију? Или је просто може игнорисати, укинувши све трговинске и транзитне споразуме. Исто то може учинити и Белорусија, а тада ефекте не треба дуго чекати. Билатерални односи Русије и Литваније одавно већ су постали неповратно покварени. Литванија својим садашњим поступцима изазива Русију да предузме оштре реципрочне мере, како би потом њено руководство било оптужено за агресивну спољну политику. Ако би пак Русија остала уздржана, и тада би била оптужена, али за слабост пред патуљастом суседном земљом. Међутим, у оваквим међународним односима не важи хришћанско правило о окретању другог образа, јер би у таквом случају уследила киша удараца са свих страна. Из тог разлога Русија мора дати одговор, адекватан и брз.

Важна чињеница је и то да у Литванији живи велика рускојезична дијаспора. Многи њени припадници су уједно и грађани Русије. Тим људима је у овом моменту потребна велика подршка и заштита од стране Руске Федерације.

Естонија за већину европских земаља може бити пример прагматизма, уздржаности и позиције изван конфликта са руским суседом. Када се предузимају нове и нове антируске иницијативе, ова земља се држи веома опрезно и уздржано. Као да је свесна да конфликт Русије чак и са најмањом земљом-чланицом НАТО пакта може изазвати домино-ефекат несагледивих последица по Европу и читав свет. 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА