Најновије

ЕУ упутила позив Приштини и Београду

ЕУ, њене чланице и институције позивају Приштину и Београд да "делују уздржано и не посежу за једностраним потезима и порукама које заоштравању напетости".

Фото: pixabay.com

То је данас у Бриселу изјавио портпарол Европске комисије Петер Стано поводом захтева Приштине за чланство у Савету Европе.

Стано је, на питање новинара како ЕУ гледа на поруку Србије да ће оштро узвратити на такав потез Приштине, рекао да ЕУ није чланица Савета Европе и не може о томе да се изјашњава.

Портпарол у ЕК је додао да ЕУ уједно очекује да две стране учине све како би кроз дијалог, уз посредовање Уније, решили сва питања и склопили свеобухватни правно обавезујући споразум о нормализацији својих односа.

Косово је данас званично поднело захтев за пријем у пуноправно чланство Савета Европе који је прослеђен Комитету министара те паневропске организације на даљу процедуру.

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је Приштина, захтевом за пријем у чланство Савета Европе, показала да је срушила Вашингтонски споразум и упитао представнике међународне заједнице због чега позивају Београд на разговоре када косовски Албанци сруше све оно што потпишу.

"Брутално су га погазили и прегазили, не секирају се ни за шта. После 10 година гажења Бриселског споразума сада су згазили и Вашингтонски споразум а Резолуцију 1244 (Савета безбедности УН) никада нису ни поштовали", рекао је Вучић.

Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА