Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: In corpore sano

Након великих филозофских система који завршавају Хегелом, у западној се филозофији појавио егзистенцијалистички правац. Његова основна тврдња је да егзистенција има примат над есенцијом. У том смислу, њемачки филозоф Финк говори о основним феноменима живота који су темељ свега. Јасно је, да међу тим основним феноменима, здравље заузима најзначајније мјесто. Питања о здрављу код сви народа свијета су на првом мјесту. „Боже здравља“, „Само да је здравља“ и слично, су неизбјежне узречице и стварне преокупације свих нас.

Да је то управо тако, најбољи је доказ оно што смо преживјели у посљедње двије године са Ковидом 19. 

Пише Емил Влајки

ЗАПАД: БОГ ЋЕ ЗАУСТАВИТИ ПУТИНА

Али здравље је, као предмет манипулације, много више од тога Опет узимамо Ковид 19 као примјер. Показало се, да они који су имали власт над здрављем, имали су  и власт над људима, и манипулирали су нашим страховима.

Здравље има и своју мистичну, неухватљиву,   божанску димензију. Кад нас медицинска наука изневјери, још увијек постоји нада у молитве упућене Богу. Западни моћници су овај феномен живота идеологизирали до одвратности. Кад год нападају неку немоћну земљу како би је подјармили и искориштавали, тврде да је у тим звјерским подухватима „Бог уз њих“.

У посљедње вријеме, Запад показује своју крајњу немоћ пред Путиновом Русијом. Пошто јој лажи о догађајима о Украјини не помажу јер Руси полако али сигурно остварују своје циљеве, он сада полаже наду у Бога који би Путину требао одузети здравље, како би Русија евентуално била поражена. Треба само читати западне медије који причају о Путину као тешко болесном човјеку који ће ускоро отићи. Неки медији чак тврде како је Путин полудио због погоршаног здравственог стања.

ОВО ЈЕ ПЈЕСМА БЕЗНАЂА У КОЈУ ЈЕ УТОНУО ЗАПАД

Пјесма Констракте није компонирана, барем не свјесно, да би изазвала било какву филозофску расправу. Поред тога, нема везе ни са каквом мелодиозношћу, није уопће пјевна. Основа јој је безличан диско ритам. Поврх свега, највећи дио људи никада неће схватити смисао текста. Поготово неће разумјети смисао оних неколико реченица на латинском (које, по мом мишљењу, имају неку дубину). Дакле, неће се пјевати, неће будити снажне емоције, неће се уз њу моћи плесати
Констракта је неоспорно откачена умјетница. Она импресионистички слаже низ животних баналности, од својих шетњи са псом до оних везаних за здравље створивши од тога нешто што звучи као цјелина. Није пјевна и композицијски је без суптилности и сложености. То је, у први мах, српска пјесма за овогодишњи Еуросонг. Али она је много, много више.

Јер што да ради било која Констракта у сувременом свијету. Свијету глади за милијарде њих, свијету ратова моћника гдје милијуни беспомоћних особа страдавају, свијету могућих нуклеарних сукоба, еколошких катастрофа, и тако даље. Њезина пјесма, коју је она интуитивно показала свијету, је управо одраз тог безнађа појединца који на овој планети постоји  само за то да буде манипулиран. Добро је, вели пјесма, што имамо аутономан нервни систем и срце које куца неовисно од идиота који нама владају. Барем је нешто аутентично наше.

И у сувременој Србији владају безнађе и неизвјесност. Ништа није ни свето ни стално. Дали су Срби пријатељи Руса? Данас јесу сутра нису, данас нису сутра јесу. Што радити с Косметом? Имам план, вели Он, али не знам, знам, али немам плана. Да ли експлоатирати литијум? Да, али не, не али да, и тако даље. Што човјек да ради у таквом друштвеном окружењу у којем не можеш ни у чему истински учествовати, него да се бави собом и баналностима!

КОНСТРАКТА, НАЈБОЉА СИ!

Права пјесма за право вријеме. Нитко никада није боље описао у пјесми декадентни Запад гдје човјек мора бити егоиста и бавити се баналностима јер ни у чем другом не може истински учествовати. Али здраво тијело и није баш превише здраво. У њега улазе туга, жал, фрустрација покорена душа. Томе најбоље свједоче посљедњи, латински стихови (пријевод):

Слаб ум у здравом тијелу
Тужна душа у здравом тијелу
Очајан ум у здравом тијелу
Уплашен ум у здравом тијелу
И шта ћемо сад?

Само напријед Констракта. Твоја пјесма је најбоља на Еуросонгу. Људи широм свијета су одушевљени твојом пјесмом, јер народ није глуп; осјетио је што она суштински значи. А ако и не побиједиш, то ће бити чисто из политичких разлога. Ратови, разарања и патња су данас моћнији од умјетности и крхкости душе.

Предходне текстове Емила Влајкија читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА