Најновије

ГЛАВНО ПИТАЊЕ ЗА СРБЕ У ЦГ: Када ће бити потписан Темељни уговор са СПЦ?

Састанак патријарха Порфирија и црногорског премијера Дритана Абазовића изазвао је велико интересовање јавности, а како „Новости“ сазнају, резултат би могао да буде брзо потписивање Темељног уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве.

Подгорица (Фото: Јутјуб)

Патријарх је нагласио да Српска црква поштује државу у којој се налази и њене институције, наглашавајући да је минимум који очекује и жели – да свој живот организује тако да никога не угрожава, али и да ужива права и слободе прописане законима.

„Желим да вам Бог да снаге да носите терет и одговорност, имајући у виду напор који то носи, нарочито на нашим просторима“, поручио је патријарх Абазовићу, који је поновио да остаје при својим ранијим ставовима о Темељном уговору.

Изразио је жељу да влада на чијем је челу стави тачку на ово питање.

„Никаква драматизација овог питања не постоји. То је обавеза државе и надам се да ће се то завршити на пристојан и лијеп начин као што је то било са другим верским заједницама“, изјавио је Абазовић.

За решавање отворених питања СПЦ ће у Влади Црне Горе имати коректног саговорника, с циљем да се прича заокружи праведно и у складу са законом, на обострану корист државе Црне Горе и Српске православне цркве.

Абазовићева изјава наишла је на позитивне реакције код вјерника СПЦ у Црној Гори, који су се у четвртак окупили прво у Манастиру Острог, а потом и у Никшићу, гдје је организована величанствена литија, коју је предводио поглавар Српске православне цркве и која је окупила више десетина хиљада људи.

„Гледајући вашу снагу не само да смо охрабрени, него сте и нама задали да никада не смијемо издати Светог Василија, а самим тим и Светога Саву. Јасно нам је да је српски народ опредијељен за саборност, да знамо реда и поредак, ко је старији, а ко млађи, ко је отац, а ко мајка. Без љубави смо заправо ништа. Данас је неопходна и молитва, људи су изгубљени у свету егоизма. Христолика љубав спаја нас једне са другима, спаја нас са Богом. Љубав и горе помера, непријатеље претвара у пријатеље“, поручио је патријарх верном народу у Никшићу.

Литијом у Никшићу обележен је празник посвећен Светом Василију Острошком Чудотворцу, заштитнику Црне Горе и Херцеговине и једном од најпоштованијих српских светитеља.

Литија је, по масовности, надмашила и ону организовану 1996. године, када је градом пронет ћивот са моштима Светог Василија Острошког.

Упориште у тешким временима

„У беседи на величанственом скупу, патријарх Порфирије послао је снажне поруке“, оценио је Андрија Мандић, председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта. „То показује важност редовног окупљања српског народа под једну камилавку, која је у овим тешким временима најбитније упоришно место нашег верског и националног обједињавања“.

О новим повлачењима признања независности Косова прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА