Најновије

РЕЗОЛУЦИЈА БУНДЕСТАГА: Додик и Човић желе да униште БиХ?

Политичке акције националистичких политичара попут члана Председништва БиХ Милорада Додика и председника ХДЗ БиХ Драгана Човића имају за циљ да униште БиХ као државу и дом разноликог становништва, пише у нацрту резолуције коју за седницу Бундестага припремају владајуће партије у Немачкој окупљене око СПД, а који објављује портал Istraga.ba, преноси РТВ.

Бундестаг (Фото: Бундестаг)

У нацрту се, такође, Савезној Влади Немачке предлаже да позове челнике Србије и Хрватске да се дистанцирају од, како је наведено, "етничко-сепаратистичких снага" у Босни и Херцеговини.

У нацрту се оцењује да је Додикова и Човићева политика претња миру у југоисточној Европи, да је неприхватљива и да захтева одлучан, чврст отпор Европске уније, њених држава чланица и међународне заједнице.

Истиче се да неопходне промене Устава и Изборног закона БиХ морају имати за циљ превладавање етничких подела у земљи и додаје да Бундестаг са великом забринутошћу види како се повећава негативан утицај суседних држава на могућу реформу изборног закона.

У нацрту се оцењује да треба одбацити такозвано начело легитимног заступања, јер, према мишљењу Бундестага, то кочи равноправно учешће свих грађана у политичком процесу, није у складу с вредностима и стандардима ЕУ и додатно би продубило поделу Босне и Херцеговине.

Стварање чак и трећег ентитета, поред постојеће федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, угрозило би територијални интегритет земље и било би у супротности плуралистичком цивилном друштву, наведено је у интерном документу који ће бити основ за резолуцију Бундестага.

Ауторски текст Радована Караџића прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА