Најновије

Зашто је српски интегритет мање битан од украјинског?

Србија жели на основама равноправности и међусобног уважавања да сарађује за Западом, али се поставља питање – да ли је ова жеља обострана.

Косово је Србија (Илустрација: Новоросинформ)

Србија жели на основама равноправности и међусобног уважавања да сарађује за Западом, али се због двоструких аршина у погледу територијалног интегритета наше земље и Украјине, притисака, уцена и непоштовања конструктивног приступа Београда, поставља и питање – да ли је ова жеља обострана.

Председник Србије Александар Вучић говорећи о прекјучерашњој изјави министара групе најразвијенијих земаља света Г7 рекао је да је и он узео ове евроатлантске принципе и да их се сада држи као „пијан плота”. То значи, како је рекао, да не да територијални интегритет Србије ни по коју цену, као што они кажу да не дају територијални интегритет Украјине ни по коју цену. Председник је указао да је највећа кривица Србије што штити свој територијални интегритет и да оно што не дају Украјини да прихвати, траже од Србије да прихвати по сваку цену, додајући да су поједини представници западних земаља дрски и безобразни.

Немачки изасланик за западни Балкан Мануел Сарацин недавно је изјавио да је „Косово у срцу Европе”, да му је место у Савету Европе и да је став Немачке о том питању „јасан”. На ту изјаву реаговао је председник, нагласивши да „кажу да никада неће прихватити ниједан педаљ промене граница Украјине, али зато ће да причају о независности Косова и Косову као срцу Европе”. Вучић је објаснио да је проблем став Србије, без обзира на то што они могу да убаце Приштину у СЕ и друге институције.

О лицемерју и двоструким аршинима запада сведочи и то што Приштина има њихову пуну подршку за чланство у европским и евроатлантским институцијама, укључујући и Партнерство за мир, што је у писаном одговору за Радио слободна Европа потврдио портпарол америчке мисије при НАТО Џефри Адлер. Према мишљењу председника Центра за проучавање глобализације Дејана Милетића Србија је више него суздржана и примила је бројне ударце двоструких стандарда, цинизма и лицемерног односа и свега што јој је било наметано као обавезно да би се испуњавали европски стандарди кроз процес дијалога са тзв. Косовом.

„Дошли смо у ситуацију да имамо повлачења признања Косова и то четири. А биће их 40, ако кренемо да објашњавамо и правимо паралеле са оним што запад ради и како се односи према интегритету и правима Украјине и поштовању међународног права”, истиче саговорник „Политике”. Према његовом мишљењу, западу ће бити веома тешко да оправда оно што ради у случају Косова и Метохије и поставља се питање ко ће остати на позицијама признавања тзв. Косова, а да нема директних интереса код тзв. Косова или САД и каже да све што запад ради је покушај да се наша земља доведе у ћорсокак.

Како истиче директор Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић, политички запад нема никаквих скрупула када је реч о поштовању међународног јавног права. „За њих њих је међународно јавно право ’продавница’ потрепштина или артикала различите робе. Они принципе међународног јавног права или директне прописе из повеље УН користе када је њима то згодно. Штитиће територијални интегритет Украјине, БиХ, а штите интегритет непостојеће државе, односно тзв. Косова. Све је прихватљиво осим територијалног интегритета Србије”, истиче Карановић.

То је, како наводи Карановић, вековима планирана политика, где је политичком западу потребан раздробљен политички простор западног Балкана. Најреспектабилнијем народу, као што је српски, са свим историјским и националним основама, упорно намећу ограничења у вези са његовим вековним опредељењем да има суверену државу. Српски народ не жели да води било какве ратове, а нарочито не туђе ратове”, оцењује Карановић.

За западне силе, сматра политички аналитичар Драгомир Анђелковић, територијални интегритет Србије није важан, а то су показали тиме што су извршили агресију на нашу земљу и окупирали део наше територије и прогласили лажну косовску државу. „Овде видимо њихов цинизам. Када им је нешто исплативо, тврде да међународно право постоји, а исто то међународно право газе где им се то исплати. Те западне силе, које сада толико причају о Русији, већ су срушиле међународно право и оно дефинитивно за јаке играче не постоји”, оцењује Анђелковић за „Политику”.

Када је реч о ставовима земаља Г7, према речима Милетића, они не уважавају политичку реалност и ситуацију у којој се свет нашао, а то је конфронтација Русије и САД, где је НАТО средство, а Украјина терен где се „ломе руке”. „То што ради Г7 не одговара реалној политици у интересу запада, већ одређеним круговима који гледају да легитимизују грешке у региону, а посебно на КиМ, агресији коју су извршили на Србију, а све у циљу сламања наше независне политике”, указује саговорник „Политике”.

Саопштење земаља Г7, указује Анђелковић, најбоље показује да запад не врши притисак на нашу земљу да би се окренула против Русије. „Њима је свеједно, јер ми Русији не можемо да нанесемо неку штету. Њима је битно да нас натерају да капитулирамо. Они желе да нас одсеку од Русије да не би могла да нам помогне, ни у БиХ кроз Веће за имплементацију мира, ни у СБ, где онемогућава улазак Косова. Њима је циљ да нас натерају да се окренемо од Русије да бисмо ми капитулирали, а не Москва”, истиче Драгомир Анђелковић и додаје да се поменуто саопштење више бави западним Балканом и нама, него глобалним и прворазредним питањима.

Без обзира на то што наша земља не може да утиче на политичку свест запада и коришћење двоструких аршина у политичким процесима, указују саговорници „Политике”, не значи да ће на њу да пристане. „Србија остаје последњи чувар међународног јавног права на овој светској политичкој позорници где сада ’дувају’ ветрови колективног лудила. Остаћемо чврсти и доследни у одбрани међународног јавног права. Следићемо политику политичког запада кад је реч о одбрани тога. Потпуно смо сагласни са тим да одбрана територијалног интегритета Украјине представља европску вредност. Одбрана територијалног интегритета Србије представља европску вредност, а и обавеза међународне заједнице је да поштује територијални интегритет једне суверене државе”, истиче Карановић и додаје да ће Србија штитити дејтонску структуру БиХ, што се односи не само на границе, већ и на положај Републике Српске.

Анђелковић оцењује да се ниједна држава није тек тако одрекла територијалног интегритета и свог народа. „Морамо да избегавамо увођење санкција Русији да се то не би као бумеранг вратило нама и нас погодило. Што се тиче запада, биће притисака, али тај притисак је мањи проблем него да се одрекнемо себе и својих интереса”, подвлачи Анђелковић.

Јовановић: Пријем тзв. Косова у СЕ био би кардинална грешка

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић каже да се све акције и кораци који угрожавају суверенитет и територијални интегритет Србије не смеју релативизовати нити стављати у контекст трговине и економских односа. Каже да то нису пријатељске активности нити корци ка партнерству, поверењу и интеграцијама већ огољена геополитика експанзије и доминације на рачун животног интереса Србије. „Запад тражи начин да заврши посао кажњавања, комадања и слабљења српског народа као политичког фактора на Балкану. Настојања да се криминалној творевини произашлој из тероризма тзв. ОВК и агресије НАТО-а 1999. обезбеди међународно-правни статус равна су сахрањивању остатака правног и безбедносног поретка у Европи и свету”, каже за наш лист Живадин Јовановић.

Суочени са отпорима у највећем броју светских форума и организација, додаје, они траже начин да то ураде тамо где неће наићи на противљење већине и тврдиће да је пријем тзв. Косова у СЕ у интересу мира и стабилности и превазилажењу застоја у дијалогу, знајући да је Србија за мир, стабилност, развој и дијалог. „Србија не сме да чека пријем Косова у СЕ јер би то, објективно, било призивање политике свршеног чина, већ да јасно и званично, изрази своје противљење. Пријем тзв. Косова у СЕ чији су главни критеријуми поштовање људских и демократских права а принцип вододелница је владавина права, био би још једна кардинална грешка западноевропске цивилизације према Србији и српском народу. Приштина наставља политику етничког чишћења, а напади на Србе и њихову имовину су све интензивнији”, истиче Живадин Јовановић.

О могућности нуклеарног рата прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА