Најновије

Односи СНС-а са Јединственом Русијом су се закомпликовали

“У СНС-у као потпредседник странке задужен сам за комуникацију и односе са Комунистичком партијом Кине и Јединственом Русијом, имао сам и активни однос СНС-а са Групом Европске народне партије, где сам одлазио у Брисел на скупштине тих партија“, изјавио је Милош Вучевић и додао да је “Однос између СНС-а и Јединствене Русије данас много сложенији због ситуације којој је наша држава изложена, а да је комуникација задржана“.

Милош Вучевић (Фото: Јутјуб)

У емисији “Стабилократија”, која се налази на ЈуТјуб каналу Центра за друштвену стабилност како преноси портал НС уживо, потпредседник СНС-а и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић објашњава да је „Однос Србије и Русије  увек био близак, али било је периода када су били компликовани, као и сада. Морамо да разумемо да нам је Русија блиска, из разних аспеката, али да је и она велесила и да гледа своје интересе, као и Србија. Треба да наставимо наш европски пут, али и да чувамо односе са Русијом. Ово је феномен како је Србија једина успела да 80 дана не уведе санкције Русији- навео је Вучевић.

Ја бих волео да ми можемо да дефинишемо односе са Америком. То би био и српски национални интерес и интерес свих грађана у Србији, али је то изазовно. Најдраматичније је питање Косова и Метохије. Направљен је искорак у претходних 10 година у односима. Морамо да разумемо да велике државе не мењају ставове преко ноћи. Са Русима имамо духовни однос. Односи према Русији немају трзавице као односи са Америком, односи са Русијом су се искомпликовали због сукоба у Украјини, а додатно се компликују и због позивања на косовски преседан. Са друге стране, Русија је више пута спречила даљу промоцију Косова као независне државе, али и неке друге ствари против српског народа речи су Милоша Вучевића.

Што се тиче европског пута, градоначелник је истакао да не спада у групу еврофанатика, већ да је евро-реалиста и да ако је пут Европе најбољи Србија ће њим и поћи.

Ми смо део Европе, европске историје, али и европске садашњости као и будућности. Када кажем европски континент не мислим само на Европску унију, већ на цео стари континент. Европска унија је пројекат који је донео један велики успех, а то је пројекат мира. Ми практично имамо 70 година мира у Европи за чланице Европске уније и полазећи само од те чињенице мислим да је довољно добар мотив да гледамо себе да будео део таквог пројекта. Ја нисам одушевљен са свим стварима у ЕУ и не свиђа ми се баш све, али постоји систем вредности који је пре свега у области људских права, економије и другим сферама људских живота истиче Вучевић.

Говорећи о миграцијама и миграционим таласима, потпредседник СНС-а верује да председник Републике Србије добро влада подацима и зна колико је посвећен.

Мислим да у овом тренутнку Србија мора нон-стоп да понавља причу о територијалном интегритету и ако је принцип неповредивости граница онда се поставља главно питање шта је са нашимо границама? Морамо да знамо једну ставр, ми смо заузели један веома принципијалан став а то је да смо пријатељска држава са Русијом али ми поштујемо територијални интегритет Украјине, али онда и свима постављамо питање шта је са границама Републике Србије и како је могуће да су само наше границе повредиве а све остале неповредиве- рекао је Вучевић.

О главној поруци Шарла Мишела Александру Вучићу прочитајте ОВДЕ.

Извор: НС уживо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА