Најновије

РАКОВИЋ: Албански сепаратисти би да отимају а не да враћају

Историчар Александар Раковић коментарисао је за Политику због чега власти у Приштини не желе да врате манастиру Високи Дечани 24 хектара земљишта, иако је тзв. Уставни суд Косова* пресудио да та имовина мора да се врати.

Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Раковић је за Политику казао да, када би се поменутих 24 хектара заиста вратило, то би можда омогућило да се отвори прича око повратка остатка имовине Српској православној цркви које су јој одузеле комунистичке власти.

Даље, Раковић је подвукао како не очекује да ће косовски Албанци икада вратити имовину манастиру Високи Дечани. Истиче да није реч само о овој имовини, јер би то отворило правна врата да се врати имовина и Пећкој патријаршији на око 800 хектара, али и многим другим црквама и манастирима Српске православне цркве на Косову и Метохији.

„Њихов циљ је да од Српске православне цркве одузму, украду и отму све што могу, укључујући и саме манастире и цркве, што су покушали када су се кандидовали 2015. да постану пуноправни члан Унеска. То је константа политике албанских сепаратиста која се сигурно неће мењати“, сматра Раковић.

Поред тога Раковић је додао да постоје три могуће опције како би могао да се реши овај проблем, уколико би неко са Запада натерао косовске Албанце да поштују туђу непокретну имовину, за шта има много доказа.

„Или да се врати земљиште Високим Дечанима, или да се компензује за друго земљиште, или да се финансијски обештети Српска православна црква“, јасан је Раковић.

„Искрено не верујем да можемо ишта добро да очекујемо од Албанаца јер, не само у овом случају, постоје двоструки аршини. Једна правила важе за Србе, а друга за Албанце. Сећам се кад је требало да се врати земљиште Пећкој патријаршији, које је требало да буде употребљено за испашу. Италијани су климнули главом и рекли ‘биће урађено’, али никада се то није догодило. Не треба клонути духом, већ бити упоран и стално тражити да се врати земљиште, а једнога дана ће се створити нове међународне околности које ће омогућити повраћај имовине Српској православној цркви на Косову и Метохији“, закључио је Раковић.

О новом епископу СПЦ на Космету прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С/Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА